Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Симоне Реста отива в Мерцедес

Симоне Реста отива в Мерцедес

2754
0
Симоне Реста
Симоне Реста; снимка: Хаас

Симоне Реста ще стане част от отбора на Мерцедес като директор на департамент „Стратегическо развитие“. Информацията е на Аутоспорт. 53-годишният италиански инженер бе технически директор на Хаас до началото на 2024 г. Преди това в продължение на 17 години е част от екипа на Ферари, където стига до поста главен конструктор. От Бракли са привлекли и друг кадър на Скудерията – Енрико Сампо. Той ще оглави отдела за пърформанс софтуер. През последните няколко сезона бе шеф на екипа за симулатора в Маранело. И двамата ще могат да се присъединят към новия си тим от 2025 г. заради условията по договорите си и задължителния период на т.нар. gardening leave, когато не мога да работят в друг F1 тим.

През последните месеци промените в техническите екипи на отборите от Формула 1 са почти постоянни. Фредерик Васьор се опитва да изгради свой отбор във Ферари. В Мерцедес попълват позиции, които смятат, че ще им помогнат в завръщането към битки за победи.

Симоне Реста завършва техническия университет в Болоня през 1995 г. От 1998-ма работи в отдела за изследвания и развитие на Минарди в F1

През 2001 г. става част от тима на Ферари, където постепенно се издига в йерархията. Първоначално е част от конструкторския отдел. След това оглавява департамента за изследване и развитие. Става заместник-главен конструктор, а от 2014 до 2018-та е главен конструктор на Скудерията. После става технически директор на Алфа Ромео/Заубер до август 2019 г. Връща се във Ферари, откъдето е изпратен в Хаас – пак като технически директор. Симоне Реста бе на този пост до началото на настоящата година.

За Ферари пък се твърди, че в Маранело са успели да привлекат Жером д’Амброзио от Мерцедес. Белгиецът отиде в Бракли преди година като шеф на програмата за млади пилоти. Същевременно обаче се говореше, че може би го подготвят за заместник на Тото Волф. Той изпълняваше повече функции на австриеца, когато Волф бе възпрепятстван да присъства лично на пистата. Досега няма официално потвърждение нито за Д’Амброзио, нито за Реста и Сампо.