Начало ТОП Симпатичният мъник „Honda e“ пристигна в България

Симпатичният мъник „Honda e“ пристигна в България

2971
0
Honda e
Honda e

Носителят на престижната награда  „Световен градски автомобил на годината 2021“ Honda e вече е в България. Моделът, сякаш дошъл от бъдещето, е изключително симпатичен и кокетен. Компактните му размери (3894 мм дължина, 1752 мм широчина, вкл. страничните и камери, 1512 мм височина) го правят лесен за паркиране. Моделът е с задно предаване, независимо окачване и перфектно разпределение на масата между предния и задния мост в отношение 50:50. По-малък от Jazz, но използва същата колесна база – 2530 мм, което го превръща в пълноценен 5-местен автомобил.

Honda e със запомнящ се дизайн, симпатичен и модерен

Предните фарове и задните стопове са оформени напълно идентично. Разликата е само, че задните кръгли стопове са червени на цвят. Силуетът му се оформя т гладка аеродинамична линия. Тя продължава от капака на Honda e до панорамното челно стъкло и абсолютно плавната извивка на тънките A-колони и така се създава илюзията, че стъклата в автомобила нямат рамки. Буксата за зареждане на автомобила е разположена централно на предния капак. Тя е защитена под високоякостно стъкло.

Този изчистен дизайн продължава и в интериора. Сензорните LCD екрани са разположени от край до край на цялото бордовото табло. На практика имаме три екрана. Първият е зад волана и там шофьора избира какво да се визуализира. На другите два екрана могат да се показват различни неща, например навигация на средния екран и търсене на радиостанция на третия, намиращ се пред пътника отдясно на водача. Средния и десния  екрани са с възможност за превключване и размяна. За първи път в компактния клас страничните огледала са заменени от система от камери. Изображението се визуализира на специални дисплеи в двата края на бордовото табло. Лесно се свиква да се следят и осигуряват отлична видимост, дори при къси светлини или дъжд

Материите са приятни на допир, седалките приличат на уютен диван с текстилна тапицерия, а декоративните елементи с ефект на естествено дърво допълнително засилват първокласното излъчване на тази изискана атмосфера.

Багажникът е с минимален обем от 171 л при изправени задни седалки, а при сгънати капацитетът му достига до 861 литра.

Само 2,24 лв/100 км!

От Бултрако са изчислили, че  за изминаването на 100 км с Honda e ще струва само 3,86 лв. Ако се използва нощна тарифа, сумата е само 2,24 лв.

Над 6 пъти по-ниска е цената на техническото обслужване до 100 000 км. Тя възлиза на едва 236,78 лв. и включва смяна на 2 литра масло за трансмисията и 2 смени поленов филтър. За сравнение  обслужванията на бензинов автомобил от същия клас (пример – предишното поколение на Jazz) биха стрували близо 1500 лв. с ДДС.

Задвижване и зареждане

Honda e е със задно предаване.  Предлага се с максимална мощност от 136 и 154 к.с. Максималният въртящ момент е 315 Nm. Максималната скорост е 145 км/ч, ускорява от 0 до 100 км/ч за 8,3 сек. и не генерира вредни емисии от СО2.

35,5-киловатчасова батерия, тежаща 228,4 кг и разположена под пода, осигурява пробег от 222 км (по WLTP) при заряд 80%. Експресното зареждане на батерията до 80% от 100-киловата CCS2 зарядна станция става за 30 минути, а до 100% от 7,4-киловатова обществена станция – за 4,1 часа. Зареждането от контакта на домашната електрическа мрежа отнема 18,8 часа в случай, че батерията е разредена напълно.

Налично е изобретението Honda Power Charger, което превръща обикновения контакт за битово електричество в станция за бързо зареждане. Устройството се поръчва допълнително като аксесоар и е съвместимо и с други електромобили.

Зарядната станция Honda Power Charger осигурява максимална зарядна мощност 22 кВт при трифазно свързване и 7,4 кВт при монофазно. Подходяща е за ползване в домашни условия. Добрата новина е, че е съвместима и с конкурентни електромобили. По-технологичните варианти на Honda Power Charger, обозначени с S и S+, дават възможност за ползване на смарт-приложения за планиране на зареждането на автомобила и позволяват само оторизиран достъп с карта с код, като S+ дава възможност за изграждането на свързана мрежа от зарядни, особено подходящо при наличието на автопарк.

Три нови технологии за безопасност въвежда Honda в новия модел.

Първата от тях е контрол на ускорението за предотвратяване на ПТП (Collision Mitigation Throttle Control), предотвратяваща внезапно ускорение при движение назад или стартиране при наличието на препятствие на пътя.

Второто нововъдение е функцията за спиране при ниска скорост (Low Speed Brake Function).

Третото е сигнализация за потегляне на предния автомобил (Lead Car Departure Notification System).

Управление с един педал

Голямо улеснение е технологията режим на управление с един комбиниран педал. При активиран Single Pedal Control шофьорът има възможност едновременно да ускорява, забавя и дори да спира автомобила само с помощта на педала на газта, нещо изключително удобно при движение в градски трафик.

Две нива на оборудване

Две са нивата на оборудване, като по-високото, Honda e Advance. То включва избор между 16- или 17-цолови алуминиеви джанти, двигател с мощност 154 к.с.и Centre Camera Mirror System, която излъчва образ директно в огледалото за обратно виждане.

Двигателят на базово оборудваната версия е с мощност 136 к.с.

Honda Parking Pilot може да паркира сама

Помислено е за тези които немогат или пък не искат да паркират. 12 звукови сензора изчисляват размера на потенциалното свободно място за паркиране, а широкообхватна камера различава бялата линия на точката за паркиране. Когато шофьорът натисне бутона на таблото, нововъдената система Honda Parking Pilot започва да търси наличните места за паркиране. В случай, че открие на дисплея се очертава дигитална схема с места за паркиране. Шофьорът избира желаната позиция, натиска отново горе-споменатия бутон и паркирането започва, без да се налага водачът да оперира с волана, да сменя предавки или да натиска каквито и да било педали. Системата паркира паралелно, диагонално и т.н., стига мястото да е отбелязано с бяла линия. В случай, че такава няма, отново е възможно, стига сензорите да отчетат достатъчно пространство за автомобила

Асистентът Honda Parking Pilot е наличен за по-високото ниво на оборудване Advance, когато е съчетано със 17-цолови джанти, и оказва пълна помощ на шофьора при всички възможни сценарии за паркиране.

Ниво на оборудванеМощност (кВт/к.с.)Литиевойонна батерияПробегЦена с ДДС
Honda e 100/13635,5 кВт/ч222 км66 990
Honda e Advance 16113/15435,5 кВт/ч222 км74 990

ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЦВЯТ:
Металик – 990 лв. с ДДС
Перлен – 1 090 лв. с ДДС
Премиум – 1 290 лв. с ДДС

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @hondaeurope