Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сингапур – най-голямото предизвикателство за сезона

Сингапур – най-голямото предизвикателство за сезона

52
0

От 5,067 км с общо 23 завоя се състои една обиколка на пистата в Сингапур, на която ще се проведе първото нощно състезание в историята на Формула 1. Отборите в Гран при трябваше да разрешат редица задачи преди този необикновен уикенд, но до момента всички се справят чудесно, а пропуски от страна на организаторите почти няма.
Един от екипите, провели възможно най-цялостна подготовка за Гран при на Сингапур, е този на Тойота. Коктейлът от блясък и красота не вълнува отбора толкова, колкото това да си свърши работата по обичайния перфектен начин. Всъщност част от тима на Тойота има опит от състезания на тъмно – от участията в 24 часа на Ман например. Тимо Глок пък е участвал в такива надпревари в предишни етапи от кариерата си: в американските серии Чемпкар през 2005 г. Въпреки това обаче екип от инженери и специалисти по логистика от отбора посети трасето в Сингапур още през юли, за да проучи всичко необходимо за работата през този необикновен уикенд, тъй като за разлика от колите за 24-часовата надпревара в Льо Ман например болидите за Формула 1 нямат фарове.
Проверявахме различни неща, като например какъв питборд е необходим, за да се вижда достатъчно добре по това време на денонощието. Трябваше да сме сигурни, че всички ще имат нормална видимост както в гаража, така и на питуола. Настройките на дисплея на волана например също трябваше да се променят, тъй като обикновено са доста ярки, за да се различава добре информацията в слънчев ден – обясни главният инженер на отбора Дитер Гас.
Най-голямото логистично предизвикателство обаче и за Тойота бе запазването на обичайния режим за екипа и пилотите. Липсата на дневна светлина и странното работно време се комбинират с повишаване на влажността вечер и чести валежи, което допълнително затруднява работата. Всичко взето заедно представлява може би най-голямото предизвикателство за сезон 2008 г. не само за Тойота, а за всички отбори във Формула 1.