Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сироткин: Подготовката ми за F1 е на път да започне

Сироткин: Подготовката ми за F1 е на път да започне

27
0
Сергей Сироткин

След обявяването на новите руски партньори на Заубер стана ясно, че споразумението включва и привличането на руския пилот Сергей Сироткин в отбора за сезон 2014. През тази година Заубер ще изготви програма за подготовката на състезателя, която според самия пилот ще започне скоро. Заубер сключи споразумение с международен фонд за инвестиционно сътрудничество, държавния фонд за развитие на северозападната част от руската федерация и с националния институт за авиационни технологии, чийто шеф е бащата на Сироткин. 

Мисля, че подготовката ми за Формула 1 е на път да започне. Трябва да отида в базата на отбора, за да видя как всичко е устроено. Не знам точно каква програма ще подготвят за мен, но при всички положения тя ще включва ежедневни тренировки, така че не мисля, че ще имам много свободно време – коментира 17-годишният руснак в интервю за сайта f1news.ru. 

Сироткин в момента се състезава в шампионата Формула Рено 3,5 за отбора ISR и се намира на девето място в генералното класиране при пилотите. В последното състезание, което се проведе на 20-21 юли на пистата Ред Бул Ринг в Австрия, той се представи добре в неделя. Руснакът стартира от 10-то място и след няколко изпреварвания успя да завърши на четвърта позиция.

Сироткин каза, че все още не се знае точно кога ще започне работата си в базата на Заубер в Хинвил:

Скоро Мониша Калтенборн и Петер Заубер ще дойдат в Москва и след това ще се разберем за всичко. Те ще ми кажат къде трябва да бъда и кога и какво трябва да правя.

Пилотът бе запитан дали тази година ще вземе участие в някоя от петъчните тренировки във Формула 1, на което отговори:

Това е само една възможна част от подготовката ми през сезона. Мисля, че би било логично. Но решението, разбира се, зависи от отбора. Ако то е положително, аз съм готов, но ако не е – няма да карам.

Според собственика на отбора ISR Игор Салакарда обаче руснакът все още няма достатъчно опит, за да се справи с напрежението във Формула 1.

Целият този медиен шум не е добър за него. Това е прекалено много напрежение. Той определено е прекалено млад. Нямам предвид, че не може да се справи физически – всеки може да кара кола от Формула 1 днес. Много по-трудно е да се справиш с огромното напрежение на световния шампионат – каза Салакарда. 

Той сравни представянето на пилота с това на състезателя на Торо Росо Даниел Рикиардо, когато е карал за тима ISR във Формула Рено 3,5.

Даниел дойде от британската F3 и след това прекара две години в световните серии (на Рено). Сергей е карал само във Формула Абарт – серии, които не познавам. Състезавал се е и в Ауто GP, и италианската F3, но и в двете серии имаше доста слаба конкуренция. Той беше бърз. Но ако някой очаква от него да започне веднага да побеждава тук, това е прекалено голямо изискване. В еврокупата 2,0 има голяма конкуренция, както и в европейския шампионат F3, но Сергей пропусна и двете стъпки. Той трябва да прекара повече време в 3,5-литровия клас, за да придобие повече опит. Даниел (Рикиардо) винаги беше сам на пистите, прекарвайки цялото си време с отбора. Сергей идва с цял антураж. Понякога ни е трудно да се свържем с него. Тези момчета трябва да се концентрират върху работата с отбора – допълни Салакарда.