Начало Автомобили Системи за подпомагане на водача в новото MINI

Системи за подпомагане на водача в новото MINI

106
0

Интелигентната свързаност между MINI, неговия водач и заобикалящата среда създава нови възможности за повишаване на радостта от шофирането, разширяване на многообразието от комфортни функции и дава достъп до най-актуалните услуги в областта на развлеченията в автомобила. С MINI Connected британският производител на премиум малки автомобили наложи уникална нова форма на In-Car-Infotainment и позволи достъпа до интернет-базирани услуги в автомобила. Успоредно с това MINI продължава и разработките на иновативни асистиращи системи, които чрез интелигентна свързаност позволяват целенасочена обмяна на информация между водача и автомобила. С новите функции MINI повече от всякога се превръща в асистент на водача и му позволява да се наслади на още по-висока радост от шофирането, комфорт и сигурност чрез обвързана със ситуацията и предвиждаща подкрепа.

MINI за първи път въведе в света на малките автомобили, иновативни решения както по отношение на задвижването и окачването, така и по-отношение на възможности за мониторинг на управлението и електронните системи. Наред с това в моделите на марката, доскоро запазените само за по-висок клас автомобили асистиращи системи и мобилни услуги са неизменна част от възможностите за оборудване. С новото поколение тази стратегия продължава.

При разработката и специфичната за модела конфигурация на нови асистиращи системи MINI ползва лидерската в световен мащаб позиция на BMW Group в това направление. От повече от 40 години технологиите за свързаност се използват за целенасочена обмяна на информация между водача, автомобила и заобикалящата среда. Иновациите като радарният уред за предупреждение при намаляване на дистанцията (1972), първият в света борден компютър с индикация на външната температура в сериен автомобил (1980), първата интегрирана в автомобила навигационна система при европейски автомобилен производител (1994) и уникалното и до днес аварийно телефонно обаждане, което бе въведено през 1997 година, са сред крайъгълните камъни, поставени от BMW в тази област. Още през 2007 година бе представена интерфейс технология за интеграция на Apple iPhone в системата за управление на MINI. От 2011 година чрез гамата на MINI Connected в автомобила с помощта на приложения могат да бъдат интегрирани допълнителни онлайн-базирани функции.

Новите, разработени за MINI асистиращи системи са създадени специално за целенасочено подпомагане на водача във всекидневните ситуации в градска среда, като в същото време осигуряват и осезаемо повишение на комфорта и сигурността.

Специфичният за MINI Head-Up дисплей повишава концентрацията върху случващото се на пътя, като изобразява важната за пътуването информация директно в зрителното поле на водача. Системите за предупреждение при опасност от сблъсък и за пешеходци включително функция за аварийно спиране при градски условия ефективно подпомагат предотвратяването на опасните ситуации преди всичко при движение в градски условия. Най-висок комфорт при паркиране осигурява асистентът за паркиране, а камерата за обратно виждане гарантира по-добър обзор при маневриране. Сред другите иновации при асистиращите системи на MINI са и работещите с видео системи за поддържане на скоростта и дистанцията, които автоматично адаптират безопасното разстояние до движещия се отпред автомобил, както и системата Speed Limit Info, която разпознава и обозначава ограниченията на скоростта по маршрута. Тази система се допълва и от функциите индикатор за забраните за изпреварване и Traffic Sign Memory. За оптимална видимост при пътувания през нощта допринася и дигиталният асистент за дългите светлини. Тази система помага на водача да ползва дългите светлини възможно най-всеобхватно. Движещите се същата и насрещна посока автомобили се разпознават от камера, а автоматичното превключване на къси светлини предотвратява заслепяването на другите участници в движението.