Начало Рали Ситроен с нов шеф във WRC

Ситроен с нов шеф във WRC

30
0
Ив Матон

Нов шеф ще има отборът на Ситроен в световния рали шампионат. Досега заемащият поста Оливие Кенел ще бъде заместен от Ив Матон, който досега бе тийм мениджър. Новият началник ще докладва лично на генералния мениджър на компанията Фредерик Банзе. Ксавие Местелан Пиньон е назначен за заместник-шеф на Ситроен във WRC в допълнение на поста му като технически директор. Кенел пък остава спортен директор на Пежо. Промените влизат в сила незабавно.

Основната задача на Матон ще е да продължи по същия път, по който досега вървеше Ситроен. Миналия сезон екипът спечели седмата си титла при конструкторите в световния рали шампионат, а Себастиен Льоб взе рекордна осма корона при пилотите.

Бих искал да благодаря на Оливие Кенел за работата му през годините, когато бе шеф на Ситроен Рейсинг Тийм. Под неговото ръководство печелихме титли всяка година през последните осем. Матон ще трябва да поддържа това високо и отлично ниво на представяне – заяви Банзе.

44-годишният Матон е бакалавър по бизнес администрация от университета в Антверп. През 1990 г. той основава компанията Прорейс, специализирана в подготовка на състезателни автомобили, а през 1996 г. започва да работи със Ситроен. През 2002 г. се присъединява към отбора във WRC като тийм мениджър.

Кенел пък участва в създаването на Пежо Талбот Спорт заедно с настоящия президент на ФИА Жан Тод. След това работи в автомобилното списание Ото Ебдо. През 2008 г. замести в Ситроен Рейсинг Ги Фреклен, а малко по-късно е назначен да оглави и Пежо Спорт.