Начало Други Ситроен влизат с Льоб в WTCC от 2014 г.

Ситроен влизат с Льоб в WTCC от 2014 г.

33
0
Ситроен

Ситроен обявиха официално, че ще влязат в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC) от 2014 г. нататък. Пилот на екипа ще е деветкратният WRC шампион Себастиен Льоб, който понастоящем се подготвя за изкачването Пайкс Пийк. Пилот за втората кола все още не е избран.

От компанията споменаха за проект за WTCC за първи път по време на световното автомобилно изложение в Париж миналата година. Тогава стана ясно и че Льоб намалява драстично WRC програмата си за настоящия сезон. Сегашното съобщение потвърждава влизането в пистовия шампионат, в какъвто Ситроен ще участват за първи път. Марката има 5 световни купи на кроскънтри рали и 8 корони в световните рали серии. Писта е следващото предизвикателство, което подчертава и важността на автомобилния спорт за компанията.

Ситроен Рейсинг изкара последните няколко месеца в изучаване детайлите на възможността да развие такъв проект – разкри главният изпълнителен директор на Ситроен Фредерик Банзе. – WTCC се базира на няколко аспекта, които са особено важни за марката: сериозно медийно отразяване, правила, позволяващи поддържането на ниски експлоатационни разходи, както и наистина световен календар. Участието ни в този шампионат ще ни даде още един шанс да демонстрираме нашата Creative Technologie (от френски – креативна технология), но ще помогне на брана и на обещаващи, разрастващи се пазари като Китай, Русия и Южна Америка.

Шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон заяви от своя страна, че да стартираш в нова категория от нулата е доста сериозно предизвикателство.

Имайки това предвид, ние все пак ще можем да използваме голяма част от сегашния си опит и компоненти, започвайки с двигателя за DS3 във WRC (1,6 л турбо). В техническия ни център във Версай работата вече започна и в идващите седмици темпото ще се засилва. Оставаме отдадени на ралитата в момента и продължаваме да се трудим за максимално добри резултати в тях през 2013 г. – допълни той.

Матон каза още, че партньорството с Абу Даби ще даде възможност да продължи участието и във WRC, но с нова система и нови цели.

Името на Льоб пък изобщо не се нуждае от представяне. Най-успешният рали пилот на всички времена спечели 9 WRC титли, всичките със Ситроен и техните Ксара, C4 и DS3.

Преди всичко съм доволен, че проектът е потвърден. Истинска мечта е, като си помислиш, че ще напишем нова глава в историята ни. Нямам търпение да изляза на писта с колата и да започна тестове. Използвам настоящата преходна година, за да опитам различни неща и да подобря уменията си на писта. Не очаквам да започнем да печелим от началото, но съм решен един ден да стигна до върха – бе коментарът на Льоб.