Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ситуацията не е идеална, но обикновено в състезанието резултатите ни са по-добри,...

Ситуацията не е идеална, но обикновено в състезанието резултатите ни са по-добри, заяви Кими

28
0
Кими Райконен

В тима на Лотус останаха сравнително доволни от представянето на пилотите си Кими Райконен и Ромейн Грожан в квалификацията за Гран при на Великобритания.

Финландският пилот на отбора се класира на девета позиция на грида, докато френският му съотборник е на позиция пред него – осми.

Битката в квалификацията бе наистина оспорвана, включително между нас и смятам, че и двамата извлякохме като че ли всичко от колите си днес – коментира Райконен. – Ситуацията не е идеална, тъй като ни се искаше да сме по-напред на решетката, но положението е такова, каквото е. В състезанието ще гоним по-добър резултат. Обикновено ни се получава и се надявам утре пак да стане така.

Грожан отбеляза, че скоростта му с гумите хард в началото на квалификацията е била много добра. По-късно с медиум обаче темпото не бе на толкова високо ниво.

Не знам дали причината е времето или нещо друго, но с меката смес просто не вървяхме така, както в сутрешната свободна тренировка. А това означаваше, че просто не сме в състояние да се класираме по-напред на грида. Работим упорито и вървим в правилната посока, но гумите все още играят решителна роля. Доста съм доволен от днешното си представяне – добави той.

Определението „сравнително доволни“ за екипа бе дадено от директора операции на пистата Алан Перман.

Хубаво е, че и двете коли стигнаха топ 10, но очаквахме малко повече днес. Ромейн не направи перфектен тур и бе с нестабилна предна част в 15-ти завой, а в колата на Кими като че ли просто нямаше достатъчно скорост. Двата типа гуми са близки като показатели. Бяхме изправени пред сериозна дилема дали за не пуснем Ромейн с по-твърдата смес в Q3, тъй като той вървеше страхотно с нея в Q1. Като изключим това, двата варианта пасват на изискванията на Силвърстоун и би трябвало да имаме различни варианти на стратегии утре. Е21 пък, точно като голяма част от отбора, предпочита по-топло време. Днешните облаци може би са довели до падане на температурите, така че се надяваме на чисто небе и по-топла писта утре – каза още Перман.