Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скандал в Хаас: Мазепин бесен на Мик, Шумахер: Попитах може ли да...

Скандал в Хаас: Мазепин бесен на Мик, Шумахер: Попитах може ли да изпреваря, потвърдиха ми

9565
0

Сериозен скандал се разрази в екипа на Хаас след първия сегмент от квалификацията за Гран при на Нидерландия. Никита Мазепин бе убеден, че съотборникът му Мик Шумахер умишлено му е попречил при последното им излизане на пистата в Q1. При сбутването между тях пострада и Себастиан Фетел. Пилотът на Астън Мартин връхлетя със сериозна скорост значително по-бавните Хаас-и и едва избегна удар. Това провали и неговата възможност за още една бърза обиколка.

Мазепин излезе от питлейна пред Шумахер. Мик обаче получи инструкция, че може да изпревари съотборника си ако иска. Той това и стори. Руснакът не знаел за това.

„Аз мислех, че на Мик не му е позволено да ме задминава. Не е добре това, вие казахте, че не му е разрешено да ме изпревари“, бе реакцията на Мазепин

Той тръгна да си връща позицията на пистата спрямо съекипника си. Докато това се случваше, Фетел ги настигна. Мазепин така и не успя за мине пред Мик Шумахер.

„Трябваше аз да съм първи на пистата. Да диктувам темпото в загряващата обиколка, а съотборникът ти да не те изпреварва. После стана това. За втори път ме задмина и ме забави. Ще говоря с отбора, за да разбера защо стана“, бе малко по-спокойният коментар на Мазепин, който малко по-рано бе заявил, че Шумахер го е прецакал.

Според свидетели в питлейна руснакът бил буквално бесен, прибирайки се в бокса.

Мик Шумахер искал да направи по-бърза загряваща обиколка и попитал отбора дали може да задмине Мазепин

„Минах през питлейна, гумите ми изстиваха и по принцип в такива случаи правя по-бърз загряващ тур. Никита бе в бавна обиколка. Затова попитах дали може да го изпреваря и получих потвърждение, така че го сторих. И то достатъчно рано. Мисля, че Ландо [Норис] бе помежду ни и определено не разбирам объркването в последния завой. То очевидно повлия на всички ни. На Себастиан му се извиних. Той е последният човек, на чийто път искам да застана“, обясни той.

Стюардите разгледаха ситуацията след квалификацията и решиха, че не е необходимо да предприемат по-нататъшни действия. При изслушването Фетел е посочил, че е имало „твърде много коли на едно и също място“. Поне 6 болида се събраха в края на пистата и подготвяха бързи обиколки, всичките движещи се с ниска скорост – някои с под 50 км/ч. Фетел ги връхлетя с 240 км/ч.