Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скандалът с Мърдок няма да повлияе на интереса му към F1, твърди...

Скандалът с Мърдок няма да повлияе на интереса му към F1, твърди Уитмарш

51
0
Формула 1

Скандалът във Великобритания с подслушване гласовите пощи на телефоните на известни личности и дори жертви на престъпления, довел до затварянето на таблоида Нюз ъф дъ Уърлд и огромни неприятности за медийния магнат Рупърт Мърдок и сина му Джеймс, няма да повлияе на интереса от тяхна страна към Формула 1, смята шефът на Макларън Мартин Уитмарш.

Слухове за подобни практики от страна на журналисти от таблоидни издания на Острова се носят от години, но едва преди няколко седмици бе доказано, че сред подслушваните телефони е имало и такива на жертви на жестоки престъпления. Изтриването на съобщения от частен детектив например (в търсене на повече информация) създало фалшива надежда у родителите на отвлечено и убито момиче, че тя е жива. Полицейското разследване по случая също е било подведено. Този случай доведе до ескалация на скандала и съответните постъпки от страна на Мърдок. Спирането на Нюз ъф дъ Уърлд, оттеглянето на офертата (на стойност няколко милиарда паунда) за придобиване на пълен контрол над BSkyB и тазсутрешната оставка на главния изпълнителен директор на Нюз Интернешънъл (управляващата британските печатни издания на Мърдок компания) Ребека Брукс обаче не уталожиха страстите. През последните дни се обявяват все нови и нови разследвания на империята на родения в Австралия магнат. Той вече отказа да свидетелства пред английския парламент, но очевидно неприятностите му няма да приключат скорост.

Всичко това доведе до съмнения дали Джеймс Мърдок няма да изгуби интереса си към Формула 1. Той (от страна на Нюз Корпорейшън) заедно с Джон Елкан и италианската инвестиционна компания Ексор (свързани с Ферари чрез ФИАТ) обявиха през май, че проучват положението с търговските права на спорта. От настоящите собственици CVC Кепитъл Партнърс нямаше коментар – нито по повод това изявление, както и нито дума за слуховете, че упорито се опитват да се отърват от Гран при.

Въпреки всичко това Уитмарш смята, че събитията от последните седмици няма да повлияят на интереса на Мърдок.

Те са изправени срещу много предизвикателства в момента в Обединеното кралство, но всички знаем, че Нюз Интернешънъл и Нюз Корп ще оцелеят и ще са си крайно влиятелни в медиите и след 12 месеца. Ще продължат напред, макар че ще има жертви – вече затвориха един вестник, а едва ли някой би повярвал, че нещо подобно ще се случи само преди две седмици – е цитиран Уитмарш от британския Индипендънт. – Времената са динамични. Но Нюз Корп е конгломерат с 20 милиарда паунда оборот или нещо такова (за 2010 г. оборотът възлиза на 32,7 млн. долара), затова съм сигурен, че ще останат сред големите играчи. Но не мисля, че Формула 1 трябва да ги посрещне с отворени обятия.