Начало Картинг Скандален 8-и, последен кръг, Николай Димитров шампион

Скандален 8-и, последен кръг, Николай Димитров шампион

283
0

Николай Димитров завърши втори в последния 8-и кръг от CFKC за 2007 година и по този начин стана за първи път шампион. Победата взе прекия му конкурент за титлата Илиан Димитров, но няколко точки не му достигнаха, за да се пребори със съименника си по фамилия Николай за титлата. На почетното трето място в състезанието завърши Георги Шопов, което е негов втори подиум за сезона.

Състезанието, състояло се в събота 27.10., премина при тежки условия, като квалификацията и първия манш се проведоха на мокра писта, а втория манш пистата започна да изсъхва. Маншовете бяха изпъстрени със скандални ситуации, нарушения на правилника, грубо каране и много инциденти.
Още на старта, потеглящият от 1-а позиция Ники Димитров, неправомерно пипаше двигателя на своя карт, като за тези си действия отнесе 5 точки наказание след финала на състезанието. След това, в първия манш, Чавдар Варийски бе директно дисквалифициран, за умишлено препречване на пътя на Николай Димитров и неуважение на няколко пъти на сините знамена, тъй като Варийски изоставаше с обиколка.
Официални предупреждения за груби маневри и неспортсменско каране в 1-и манш получиха още Красимир Цолов, Илиан Димитров, Никола Николов.
Малко след старта Илиан Димитров се завъртя и изостана, след което навакса с много силно каране, а карта на Краси Цолов, който се движеше втори и се бореше с Никола Николов, угасна на първи завой, вследствие на което той загуби много места. Маншът спечели Илиан Димитров, пред Ники Димитров, Никола Николов.

Вторият манш не протече по-различно от първия, като още двама души, след второ официално предупреждение, видяха черния флаг и бяха дисквалифицирани. Това бяха Никола Николов и Адриан Петков. Предупреждения получиха още и Марио Динолов и Георги Шопов, като последния беше на път да стане четвъртия дисквалифициран за деня, за неспортсменски и груби действия на пистата спрямо конкурентите си.
В крайна сметка, Марио Динолов спечели 2-ия манш, пред Илиан Димитров, Георги Шопов и Николай Димитров.
Класирането в този 8-и кръг, след И. Димитров, Н. Димитров и Г. Шопов, допълниха Марио Динолов, Любомир Иванов, Румен Паунов, Краси Цолов и Георги Тахов. Адриан Петков, Никола Николов и Чавдар Варийски бяха дисквалифицирани.
В състезанието се включиха 11 състезатели, което бе достатъчно то да се проведе само в една гонка с 2 манша.

По този начин, въпреки поредното си наказание този сезон, Николай Димитров спечели нужните му точки, за да стане шампион пред Илиан Димитров, а Краси Цолов, поради своя малшанс, остана трети през този сезон.
При тимовете, Скудерия Ферари е шампион с голяма преднина, пред Wildfire и новаците от Shadow Kart Team.

1. Николай Димитров   186 т.
2. Илиан Димитров     182
3. Краси Цолов        166

1. Скудерия Ферари    339 т.
2. Wildfire           288
3. Shadow Kart Team   167

С това завърши 3-ия сезон на CFKC, който тази година имаше доста по-малко кръгове в календара и най-вероятно догодина техния брой ще се запази. Сезонът премина при голяма интрига, трима пилоти се бореха за титлата, трима от новаците показаха много потенциал и се очаква догодина състезанията да бъдат още по-интересни.
Организационно шампионатът премина добре, но от гледна точка администрацията на шампионата, има много какво да се желае и през зимата се очаква доста работа да бъде свършена в тази посока.

Награждаването на победителите този сезон, ще се състои в началото на месец декември, в НДК, и ще бъде част от награждаването на Републиканския шампионат по картинг на България, организирано от БФКС.