Начало WRC News Скъсиха рали Швеция почти наполовина

Скъсиха рали Швеция почти наполовина

886
0
рали Швеция, сняг
снимка: М-Спорт

Рали Швеция ще се проведе, след като получи зелена светлина от международната автомобилна федерация (ФИА), но по значително по-къс маршрут. Организаторите на надпреварата имаха притеснения заради липсата на достатъчно сняг. Състезанието е втори кръг от световния шампионат за 2020 г. и единствения снежен старт в календара.

Спортният делегат на ФИА Тимо Раутиайнен инспектира маршрута, за да провери условията по трасето. След това докладът му е бил обсъден заедно с организаторите и отборите. Всички са постигнали съгласие за промяна дължината на маршрута.

Новата състезателна дистанция е 180 км. Етапите ще бъдат уточнени в следващите няколко дни. Стартовата церемония ще се проведе в четвъртък вечер, след което ще има специална отсечка.

„Фантастично е, че можем да потвърдим провеждането на рали Швеция”, коментира главният изпълнителен директор на организационния комитет Глен Олсон.

„Много хора работиха невероятно упорито през последните дни, за да стигнем дотук. Радвам се, че феновете, телевизионните зрители и състезателите ще имат възможност да се насладят на една от най-забележителните и бързи надпревари във WRC.”

Първоначалните планове на организаторите включваха състезателна дистанция от близо 300 км. Липсата на сняг и необичайно топлото време обаче поставиха сериозна въпросителна над провеждането на ралито. Историческото рали Швеция бе отменено, за да се създадат условия за натрупване на достатъчна снежна покривка при валежите през последните дни. Организаторите дори мокреха някои отсечки с надеждата падането на температурите да заледи настилката.

WRC отборите започнаха да пристигат тази седмица, тъй като имаха планирани тестове. Условията на изпитанията обаче се различават сериозно от тези, в които ще се проведе състезанието.