Начало ТОП Skoda Auto празнува 125-ата си годишнина през 2020 г.

Skoda Auto празнува 125-ата си годишнина през 2020 г.

362
0

Skoda Auto празнува през 2020 г. 125 години от създаването на компанията и 115 години от началото на автомобилното й производство.

„Skoda е един от най-старите автомобилни производители, който работи до ден-днешен”, коментира главният изпълнителен директор Бернхард Майер

„Куражът и находчивостта на основателите Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент са крайъгълният камък, върху който е изградена успешната ни история. Наше задължение е да водим компанията към просперитет в бъдеще. Именно това ще сторим с нашата Стратегия 2025, превръщайки Skoda Auto в „Simply Clever Company за най-добри решения за мобилност.”

Skoda ще продължи да развива електрическата мобилност и ще представи първата производствена версия на Vision iV през първата половина на 2020-та. Изцяло електрическият SUV е първият автомобил на бранда, базиран изцяло на Modular Electric Platform (MEB) на Volkswagen Group. В рамките на тази продуктова кампания Skoda започна да показва нови модели от миналата година. Те трябва да станат общо 30 до края на 2022 г. Повече от 10 от тях ще са изцяло или частично електрически.

Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент основават компанията си през декември 1895 г.

Двамата произвеждат и поправят колела в Млада Болеслав. Фирмата първоначално носи фамилиите им – казва се Laurin & Klement (L&K). През 1899 г. започват да произвеждат мотоциклети. Първият автомобил – Voiturette A – пък се появява през 1905 г. L&K разширява моделната си гама и скоро предлага на пазара спортни и серийни модели с чудесни характеристики, които печелят клиенти по цял свят. 115 години по-късно компанията от Млада Болеслав продава колите си на над 100 пазара и ежегодно доставя над 1,20 милиона броя от тях. През 1925 г. Laurin & Klement се слива с групата Skoda.

През 2020 г. 125-ата годишнина ще бъде отбелязана с различни събития и кампании. Планиран е специален концерт на чешката филхармония, събития на важни за марката пазари като Китай и Индия и т.н.