Начало Автомобили Skoda отпразнува производството на своя автомобил № 15 000 000

Skoda отпразнува производството на своя автомобил № 15 000 000

33
0
skoda

Skoda отбеляза и отпразнува производството на своя автомобил № 15 000 000. Колата, с която компанията записа това забележително постижение, е трето поколение Skoda Octavia. Тя слезе от поточните линии на завода в Млада Болеслав на 5 февруари и ще бъде използвана като VIP-возило в технологичния център на марката в Чезана.

15-милионният автомобил подчертава динамичното развитие на бранда Skoda. Само през последните 6 години са произведени над една трета от тези коли. В началото на 2012 г. Skoda записа 14-милионния си модел.

Целият екип на Skoda се гордее много с това постижение – заяви председателят на борда професор доктор Винфрид Вахланд. – Производството на 15 милиона автомобила е символ на страхотното развитие на марката Skoda. Създаваме возила от 118 години, а автомобили – от 1905 г. Това ни нарежда сред автомобилните брандове с най-богати традиции в света.

Skoda планира да продължи ускореното си развитие през следващите години и да продава поне по 1,5 млн. коли на година до 2018-а. През настоящата 2013 г. компанията ще представи осем нови и фейслифтове на свои модели.

Новата Skoda Octavia ще бъде представена скоро в Чехия и Германия, след което и на други пазари. Моделът е най-популярен в гамата на марката – на него се дължат 44% от световните й продажби. Octavia символизира успеха на бранда през последните две десетилетия. От 1996 г. досега около 3,75 млн. Octavia са достигнали до потребителите. За производството на последното й поколение Skoda извърши една от най-цялостните модернизации в историята на завода си в Млада Болеслав. Бе увеличен капацитетът на производствените линии за моделите Octavia и Rapid – от 800 на 1200 автомобила. В завода се прави и моделът Fabia.

За да се подготви за планираното разширение, Skoda увеличава капацитетат си в Китай, Русия и Индия. От края на 2012 г. Skoda Yeti се прави в сътрудничество с Шанхай Volkswagen. През 2013-а предстои въвеждането на китайска версия на Rapid, последвана от новата Octavia.

Само преди няколко седмици от поточните линии в Нижни Новгород слязоха първите бройки от компактния SUV Yeti. От средата на тази година там ще се прави и новата Octavia за руския пазар. Rapid трябва да започне да се произвежда през пролетта на 2014-а.

В Индия Skoda се прави от 2011 г. в завода в Пюн.