Начало Автомобили Skoda залага на Octavia за развитието си

Skoda залага на Octavia за развитието си

65
0
Scoda Octavia

Новата Octavia на Skoda ще бъде представена на световното автомобилно изложение в Женева през март. Автомобилът ще е по-голям от настоящия модел, за да го отдели от компактния Rapid. Той ще е с 90 мм по-дълъг, с 45 мм по-широк и със 108 мм по-дълга база, което ще доведе до увеличаване на вътрешното пространство. Целта е да се спечелят повече потребители в средния клас коли.

Двигателите за новата Octavia ще са 4 бензинови и 4 дизелови. Най-ефективният вариант е 1,6-литров дизел с емисии въглероден двуокис от 89 грама на километър и консумация на гориво от 3,4 литра на 100 километра.

Въпреки увеличените си размери Octavia ще тежи 102 кг по-малко от предшественика си. Това се дължи основно на използването на някои по-леки материали. В автомобила ще има някои нови за бранда системи за сигурност, като например Adaptive Cruise Assistant, който автоматично поддържа предварително зададена дистанция спрямо автомобил отпред.

Освен това в Octavia е използвана новата платформа на Volkswagen MQB – Modular Transverse Toolkit, също като в новия Golf, Audi A3 и Seat Leon.

44% от продажбите на Skoda са за Octavia и моделът е важен за марката и програмата й да увеличи годишната реализация на 1,5 млн. коли до 2018 г. Компанията обяви 7-процентен растеж на реализираните модели за първите 11 месеца на 2012 г.