Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Удар на едната ска в камък е причина за инцидента на Шумахер

Удар на едната ска в камък е причина за инцидента на Шумахер

60
0
Михаел Шумахер

Записът от камерата на каската на Михаел Шумахер е потвърдил вече известната информация по случая със седемкратния световен шампион във Формула 1, съобщи френският прокурор Патрик Куинси. Той отговаря за разследване падането на германеца, по което работят два екипа.

Бившият пилот от F1 падна на 29 декември миналата година и удари главата си в камък. След това претърпя две мозъчни операции и до момента е в медицинска кома в болница в Гренобъл. Състоянието му е критично, но стабилно.

Куинси обясни, че освен преглед на видеозаписа са били проведени редица разпити на множество свидетели и са снети показания от експерти.

Проучихме филма от камерата, която е била закрепена за шлема на господин Шумахер. Все още не сме го разделили кадър по кадър. Ще го сторим, ако е необходимо, но конкретно скоростта не е толкова важен аспект за нас, нито ще има решаващо значение за заключенията в края на разследването – заяви Куинси.

Шумахер е излязъл в 10 сутринта (местно време) от хижата си заедно с 14-годишния си син Мик. Носел е протектор за гърба и е бил със ски под наем, върху които са открити следи в съответствие с последвалите по-късно удари. След около 45 минути каране двамата са се присъединили към група приятели. Михаел е излязъл между две писти – червена (Ле Шамоа) и синя (Ла Биш) – на път обратно към курорта Мерибел. Инцидентът е станал на 2700 метра надморска височина в 11:07 часа в коридора между трасетата. Едната ска на германеца е ударила скала (на около 8 метра от пистата), скрита под 20 см сняг, навалял предходната нощ. Той е политнал напред, ските паднали и при падането е ударил главата си в друг скрит под снежната настилка камък. Позицията му след това е на 9 метра от трасето. Последователността на събитията е потвърдена от видеозаписа.

Доказателствата сочат, че е много добър скиор. Наистина е излязъл от пистата, като не изглежда да намалява скоростта. Не можем да кажем с колко точно се е движел. Но скоростта е на добър скиор върху сравнително труден терен и след това завива, за да намали малко. Ските му са били в перфектно състояние. Те не са причина за инцидента. Одраскванията от долната страна доказват удара в камък. Пистата пък е била много добре маркирана и всеки скиор е можел да види къде реално свършва склонът – допълни следователят Стефан Бозон.

Куинси отрече информацията, че е получен втори запис на инцидента, направен случайно от друг човек на трасето. Той заяви още, че се съмнява такъв да съществува. Не бе потвърдена и историята за това, че излизането на Шумахер от пистата е било, за да помогне на друг човек от групата.