Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Скучни F1 състезания? Аудиторията е нараснала, заяви Доменикали

Скучни F1 състезания? Аудиторията е нараснала, заяви Доменикали

1055
0
Хунгароринг, Гран при на Унгария
фенове гледаха Формула 1 от хълмовете около Хунгароринг; снимка: ФИА/F1

Надпреварите от Формула 1 не са скучни и доказателство за това е увеличената аудитория на спорта, заяви Стефано Доменикали. Новият главен изпълнителен директор на F1 обясни пред италианска телевизия, че вече е видял данните за гледаемостта през 2020 г. През миналия сезон мнозинството надпревари се проведоха без публика на пистите. Там, където бяха допускани фенове, това се случваше в много ограничени бройки. Надпреварите се гледаха основно по телевизията.

„Скучни състезания? Видях числата и аудиторията е нараснала през миналата година. Има огромно желание за (гледане на) Формула 1 – милиони хора следят спорта“, заяви Доменикали

„Хората изпитват страст, търсят характери, уникални пилоти, личности, способни да привличат интереса им.“

Доменикали повтори уверено, че предстоящият сезон може да се проведе, въпреки че пандемията продължава да предизвиква размествания на спортни календари и анулиране на различни състезания.

„Сезон 2021 може да се проведе. Миналата година нещата се получиха много добре. Шампионат имаше въпреки трудностите, създадени от редица досадни, но необходими процедури. Желанието да продължим по този път е налице. А в центъра на всичко са надпреварите, които трябва да бъдат уникални и изпълнени с интересно съдържание.“

Пример за затрудненията, с каквито ще се сблъскват екипите не само в автомобилния спорт неволно даде Оскар Пиастри

Преди ден пилотът трябваше да лети от родния си град Мелбърн до Тенерифе през Испания. На летището обаче отказаха да го качат на полета му, тъй като бе без негативен PCR тест. Такъв се изисква за влизане в Тенерифе от испанска територия.

„Значи, не ми трябва covid тест, за да вляза в Испания от Австралия, но ми е необходим, за да вляза в Тенерифе от Испания. Тоест заради билета ми трябва да си направя тест преди да се кача на борда на самолета в Мелбърн. Или ми е нужен covid тест в Мелбърн (където няма случаи), за да се разбере дали ще хвана covid, преминавайки през Испания“, написа Пиастри.

Впоследствие той уточни детайлите, тъй като призна, че първото съобщение пуснал в състояние на „лека ярост“. Пиастри каза също, че обстойно е проверил и никъде не е открил изискването за теста.

„Информираха ме, когато отказаха да ме пуснат да се кача на борда на самолета за полета си“, допълни той.

19-годишният пилот стана шампион във Формула 3 през миналия сезон. За 2020 г. той ще продължи да се състезава с тима на Према, но вече във Формула 2. Мениджър на Пиастри е бившият пилот от Формула 1 и негов сънародник Марк Уебър.