Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 След хаоса в Мексико Рикиардо призова възрастните да се държат като такива,...

След хаоса в Мексико Рикиардо призова възрастните да се държат като такива, а Зайдл – да не се реагира прекалено остро

3313
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

Ситуацията в падока по време на Гран при на Мексико излезе извън контрол многократно и предизвика притеснението на повечето пилоти. Състезателите нямаха възможност да се придвижват нормално заради тълпите от хора, постоянно търсещи вниманието им. Нарасналата популярност на спорта логично предизвика и по-голямо внимание от страна на феновете. То обаче твърде често започна да прескача границите. Политиката на Либърти Медия е, че Формула 1 трябва да е по-достъпна. Дори това обаче трябва да има някакъв лимит. Пиер Гасли каза, че е ровено в личните му вещи и в Остин, САЩ, и в Мексико. Тото Волф от Мерцедес разказа, че пилотите и някои от по-известните членове на отборите понякога използват скутери, за да се придвижват. Фенове обаче се хвърляли пред скутерите, за да ги спрат. Според Даниел Рикиардо просто е необходимо възрастните хора да се държат като такива, макар че определени насоки биха помогнали за спазване на реда.

В Мексико вариантите за пакети за Падок клуба са варирали от 3000 до 6000 долара за тридневен пропуск. Според информация на racefans.net първият вариант е бил закупен от 6000 души, вторият – от 2700. Това не са били и единствените възможности за посещение на състезателния уикенд.

„Въпросът има две страни. На падока му липсваше атмосфера. Преди десетина години всъщност беше доста скучно място. На мен ми харесва да има хора. Мисля, че падокът трябва да е забавен. Но същевременно е необходимо да има граници“, посочи Рикиардо

„Според мен присъствието тук е привилегия и човек трябва да се държа зряло и с уважение. Тази година нещата не винаги се случваха така. Хората се побъркват. Мисля, че трябва да има поне някакви насоки, нещо като правила за поведение в падока. Аз не искам да има охранители, за да мога да се придвижвам сред тълпите. Искам да имам възможност да се снимам с хората, да раздавам автографи“, каза още Рикиардо.

„Ако всички казваха малко по-често моля и благодаря, ако показваха една идея повече уважение, щеше да е по-добре. Хващам се, че често правя забележки за това. Някой идва, върши си работата и изчезва. След това се чувстваш, поради липса на по-добър израз, леко използван. Не искам някакви огромни промени. Просто възрастните да се държат като такива. Хората понякога забравят, че това не е обикновен спорт. Караме коли с невъобразима скорост и това изисква определено ниво на концентрация. Затова в определени моменти е необходима и известна дистанция“, добави Рикиардо.

Шефът на тима на Макларън Андреас Зайдл пък е на мнение, че е по-добре падокът да е отворен. Според него ситуацията в Мексико бе екстремна и не бива да води до твърде остра реакция

„Посоката на развитие на Формула 1 определено е добра. Оценявам високо атмосферата в падока тази година. В Мексико ситуацията определено бе екстремна. Според мен е необходимо да проведем добра дискусия как да се справяме в страни като тази. Сигурен съм, че ще намерим решение и ще продължим да се наслаждаваме на тази нова атмосфера“, обясни Зайдл.