Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 След поредния гаф във Ферари: Вече може само да се смееш, коментира...

След поредния гаф във Ферари: Вече може само да се смееш, коментира Глок

9293
0
Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Георги Тодоров/LAP

Шарл Льоклер заяви, че се е получило недоразумение, а спортният директор на Ферари Лоран Мекис каза, че отборът в последния момент взел решение да сложи нови гуми софт на болида на монегаска в Q3. Разговорът между пилота и рейс инженера му по време на самата квалификация на Спа обаче остави усещането, че екипът отново е сбъркал. Каквото и да твърди Мекис, на въпроса на Льоклер: „Какви са тези гуми?“ отговорът бе: „Извинявай, грешка“.

Льоклер има 7 полпозишъна в 14 квалификации досега през сезон 2022. При потегляне от първа позиция е спечелил 2 победи. В останалите 5 случая два пъти имаше технически проблем със задвижващата си система, а в другите три – тимът сбърка стратегията. Последният случай бе в Унгария, където му сложиха твърди гуми. Впоследствие Матия Биното твърдеше, че колата не вървяла добре за първи път от началото на сезона с всички типове гуми. Темпото от началото на надпреварата обаче не сочеше подобно нещо.

„Човек може вече само да се смее“, заключи философски бившият пилот от F1 Тимо Глок, който сега е телевизионен експерт за Скай Германия. „Наистина не се сещам за каквато и да е друга реакция.“

Самият Льоклер старателно заяви, че нищо особено не се е случило. Той допълни, че станалото не е имало някакво влияние върху представянето в квалификацията.

„От Ред Бул са намерили нещо този уикенд и скоростта им е забележителна. Надявам се това да се промени на Зандвоорт. Но в състезание по принцип сме малко по-конкурентоспособни“, каза още той.

„Битката в квалификацията бе много напрегната. Трябваше да работим като екип – Шарл и Карлос [Сайнц] се изтеглиха един друг, за да извлекат последните хилядни от секундата, донесли на Карлос първата позиция (заради наказанието на Макс Верстапен – б.р.“, коментира Мекис.

„При Шарл приоритетът бе да победи останалите болиди със санкции заради агрегатите. В последния момент решихме да сложим нови гуми софт на колата му, за да вземе максимално предна позиция. Той все още разполага с достатъчно налични комплекти за състезанието, за да води борба в колоната“, добави спортният директор на Ферари.