Начало Избрани Състезанието в Остин може да бъде посетено от 500 000 души

Състезанието в Остин може да бъде посетено от 500 000 души

670
0
Гран при на САЩ 2022 в Остин
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Гран при на САЩ 2023 може да подобри собствения си рекорд по посещаемост. Това смята директорът на пистата в Остин Боби Епщайн. Според него, следващата надпревара може да бъде посетена от половин милион души, стига да има достатъчно голям интерес от страна на феновете.

Тазгодишното събитие в Съединените щати посрещна близо 440 000 зрители в рамките на тридневния състезателен уикенд. Това е нов рекорд за посещаемост на дадено състезание в историята на F1.

По-рано тази година бяха построени още трибуни около Circuit of the Americas, които могат да съберат до 40 000 души. Също така ръководството на трасето край Остин подобри транспортните връзки с околните градове и летища. По този начин бе улеснен достъпът до пистата на всички зрители и фенове.

В бъдеще посещаемостта на Гран при на САЩ трябва да достигне 500 000 зрители. Епщайн е сигурен, тази граница може да бъде достигната още през следващата година, стига да има достатъчно добро преживяване за феновете.

„Можем да стигнем дотам. Тази година тестваме нашата автобусна система, която е много по-стабилна. Вече преминаваме от 300 автобуса на 600. Ако това работи и времето за зареждане е възможно, това е истинският лакмус за него.“

„Трябва да преминем към масов транспорт. Ако това се получи, ще можем да растем още. Вярвам, че подобно нещо може да стане догодина“, добави Епщайн.

Пистата край Остин разпродаде за рекордно бързо време допълнителните билети, които пусна в продажба за тазгодишното състезание. Зоните за общ достъп около пистата бяха препълнени с фенове, особено на изкачването към първи завой.

Според Епщайн, вече има търсене на билети и огромен интерес към състезанието в Остин и за следващата година. Той е убеден, че догодина пистата може да бъде посетена от 500 000 души. В допълнени американецът заяви, че най-важното е да се гарантира всички фенове да имат възможно най-доброто преживяване в живота си.

Миналия уикенд COTA отново спази традицията си да организира концерти по време на състезателния уикенд. Тазгодишните изпълнители бяха поп звездата Ед Шийрън и рок гигантите Green Day и Interpol. Освен това бяха предприети и стъпки за подобряване на предлагането на храни и напитки за феновете на пистата.

„Не смятам, че трябва да става дума непременно за достигане на 500 000 души, а за внимателно разрастване. Така ще сме сигурни, че все още можем да се справим с тълпата“, каза Епщайн

„Това е нашата работа. Ние не управляваме автомобилите и нямаме нищо общо с качеството на състезанията. Ние можем само да се грижим за паркирането, храната, тоалетните, забавленията и развлеченията. Честно казано ние се фокусираме само върху това“, продължи Епщайн.

Следващата година F1 отново може да има американски пилот в своите редици, тъй като Логан Сарджънт е много близо до преминаване в Уилямс. Шефът на британския тим Йост Капито заяви, че е готов да подпише с младия американец, стига той да получи суперлиценз.

Епщайн е сигурен, че включването на пилот от САЩ на стартовата решетка в F1 сега е много по-значимо, отколкото преди няколко години. Не трябва да се забравя невероятното развитие на спорта в Щатите през последните години.

„Сега Формула 1 е много по-ценна, отколкото е била някога. Ако ме бяхте попитали това дори преди три-четири години, щях да кажа, че ще е хубаво да го има. Сега ще е наистина страхотно да видим американския състезател в най-високото ниво на моторните спортове.“

„По-голямата ни амбиция ще бъде дали ще успеем да вкараме американец в челото на колоната, тъй като феновете ще му обърнат повече внимание ако се представя на ниво. Повярвайте ми, те не искат да гледат обикновени пилоти, а победители“, допълни Боби Епщайн.