Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Слухът за оттегляне на Мерцедес от F1 се възроди в навечерието на...

Слухът за оттегляне на Мерцедес от F1 се възроди в навечерието на трибунала

31
0
лого,Мерцедес

Мерцедес може да се оттеглят от Формула 1 заради вътрешен натиск на акционери – подобен слух обикаляше вече няколко пъти из Гран при през последните години и се възроди пак в навечерието на Международния трибунал, насрочен за утре. Тимът на щутгартския концерн ще се яви пред инстанцията, за да обясни обстоятелствата около теста си с Пирели след надпреварата в Испания. Основният проблем в изпитанията бе, че отборът от Бракли използва тазгодишния си автомобил.

Именно негативните асоциации, породени от скандала, избухнал часове преди Гран при на Монако, се цитират като причина за желанието на акционери автомобилният производител да се оттегли от спорта. Според анонимни източници голяма група частни притежатели на дялове от концерна виждат утрешния трибунал като вододел в историята на тима. Ако Мерцедес F1 бъдат признати за виновни (и съответно наказани), то натискът в компанията за оттегляне от спорта вероятно ще се усили и желаещите това да се случи ще имат допълнителни основания да го искат.

Мерцедес-Бенц трябва да излязат от F1 – е цитиран мениджърът на Юниън Инвестмънт Михаел Мудерс. – Компанията харчи стотици милиони за там, а това не носи нищо на никого.

Този и сродните му възгледи не са мнение на преобладаващото мнозинство акционери, както и на други хора в концерна. Председателят на борда на тима от F1 Ники Лауда например смята, че Мерцедес имат полза от участие в спорта. Шефът глобални комуникации на Даймлер Йорг Хове пък бе цитиран преди време да заявява, че присъствието в Гран при не е подлагано на дебат.

Създадохме нови структури, за да осигурим дългосрочен успех и скоро ще сме на върха. Не планираме да се оттегляме от Формула 1. Тъкмо напротив – допълва Хове.