Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Смедли: Най-добрата кола, по която съм работил, е Ферари F2004

Смедли: Най-добрата кола, по която съм работил, е Ферари F2004

44
0

Шефът по операциите на пистата в Уилямс Роб Смедли сподели, че най-добрата кола, върху която е работил в кариерата си, е тази на Ферари от 2004 г. – F2004. Болидът бе изключителен за времето си и с него Михаел Шумахер доминираше през сезона, печелейки 7-ата си и последна титла цели 4 кръга преди края на сезона. Смедли се присъедини към Скудерията в края на 2003 г., като преди това бе инженер в Джордан. Първоначално той бе част от тестовия тим на Ферари.

„Не можех да повярвам какво ниво на превъзходство имат, спомня си Смедли. – Скоростта, с която се справяха с неща, беше сензационна. Натискаха напред с големи подобрения по машината. Имаха голям апетит да доминират и го направиха в периода 2000-2004 г. Беше тежко в началото с работата по F2004, защото имаше много неща да се свършат, но това се отплати, защото спечелихме всички състезания през сезона, без 3.”

Смедли си спомня още, че колата е била много добре балансирана и много бърза на всякакъв тип трасета – както бавни, така средни и бързи, и при всякакви условия – квалификация, състезание, суха писта и дъжд. „И на Миле Миля да можеше я пуснете, пак би спечелила състезанието, възкликва Смедли. – Дори да я управляваше обикновен пилот, пак щеше да спечели. Беше толкова добра. Но с пилот като Михаел, ставаше унищожително добра.”

Колата излиза сравнително късно на пистата за първите тестове. Целта е да се максимиизра нейното развитие и подобряване. Шумахер трябва първи да я изпробва на пистата Муджело. Той излиза първо със старата кола – F2003GA за дълга серия от обиколки, а след това се качва в новата. Връща се след няколко обиколки в бокса с огромна усмивка на лицето си, казвайки: „Сега това е една много бърза състезателна кола”.