Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сменят страната на полпозишъна

Сменят страната на полпозишъна

53
0

Първоначално полпозишъна във Валенсия трябваше да бъде от лявата страна на трасето. След заседание на рейсконтрола обаче бе взето решение мястото да бъде преместено от дясната страна. Смята се, че първият десен завой на трасето ще бъде по-удобен за състезателите стартиращи от дясната страна на трасето.
Преместването на позициите на старта се случава често при дебют на писта в шампионата. Така например в Индианаполис през 2000 г. цялата стартова решетка бе изтеглена назад заради близостта на линията от тухли, напомняща за първоначалното покритие на трасето и отговаряща на въпроса, защо трасето се нарича Брикярд от повечето фенове и специалисти.
През 1990 г. пък на Сузука страната на полпозишъна бе една от най-горещите обсъждани теми.
Как ще повлияе преместването във Валенсия предстои да разберем днес следобед.
Малко след квалификацията рейсконтрола публикува кратко съобщение до медиите, в което се казваше следното:
“След като наблюдавахме внимателно линията, която колите избират за минаването през стартфиналната права, решихме в унисон с член 36.2 от спортния регламент да преместим полпозишъна от дясната страна.”
Рейсконтрола се позовава на правило според което на нови писта комисията за сигурност на ФИА може да избере от съображения за сигурност страната на полпозишъна.