Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Собственици на малки бизнеси в Лас Вегас заплашват F1 със съд заради...

Собственици на малки бизнеси в Лас Вегас заплашват F1 със съд заради загуби

1105
0
Гран при на Лас Вегас, Лас Вегас
снимка: Андро Дюлгерян

Собственици на малки бизнеси в Лас Вегас заплашват Формула 1 със съд заради понесени от тях загуби преди и по време провеждане на първата надпревара там през сезон 2023. Състезанието в световната столица на забавленията и хазарта бе най-рекламираната дестинация от целия Гран при календар. Промоутър бе самата Формула 1, която иска да се установи трайно в Лас Вегас. Крайният резултат бе обявен от ръководството на спорта за огромен успех. Това заключение обаче съвсем не се споделя от всички.

„Ние нямаме нужда от F1. F1 има нужда от нас. Искаме компенсации за загубите, които претърпяхме заради всичко, което Формула 1, общината и останалите власти сториха. Според нас виновна е общината. Те използваха парите от нашите данъци, за да доведат F1. Когато представиха проекта, обещаха, че няма да има проблем. Че събитието ще е част от дейността на цялата общност“, заяви собственикът на магазин, чийто оборот пада от $8,5 млн. до $4,3 млн. заради липса на достъп до обекта.

„F1 дойде, разруши всичко наоколо, проведe си състезанието и се омете. Ако понеса същите загуби и при провеждането на следващата надпревара, то 100% ще фалирам“, допълни той

Официалните данни сочат, че Стрипът – централният булевард, който центърът на пистата – е имал вторите по големина приходи в историята си през ноември. Там се намират някои от най-големите обекти – казина, хотели, туристически атракции – в целия Лас Вегас. По-отдалечените малки бизнеси нямат подобни приходи, а и обичайните са намалели.

„Ние като общност бяхме преметнати, измамени. Никога преди не се е случвало подобно нещо. Всичко напълно излезе от контрол“, гласи изявлението на собственик на малко в сравнение с тези на Стрипа казина.

Представител на засегнатите малки бизнеси е заявил пред властите, че или трябва да компенсират загубите, или могат да очакват съдебно дело. В Лас Вегас изразиха недоумение и от факта, че от Формула 1 не са платили на общината нищо за това, че използват градската инфраструктура. Вместо това от Гран при са поискали $40 млн. като разходи за преасфалтиране. Тоест частен бизнес печели от използване на публичните пътища. В самата община вече се задават въпроси защо е така, кой го е допуснал и каква ще е ситуацията за следващата Гран при на Лас Вегас, за която вече се предлагат билети.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by F1 Las Vegas (@f1lasvegas)