Начало WRC News Солберг си тръгва от Хюндай в края на годината

Солберг си тръгва от Хюндай в края на годината

388
0
Оливър Солберг, Хюндай
Оливър Солберг, снимка Хюндай

Оливър Солберг си тръгва от Хюндай в края на годината. Днес южнокорейският производител обяви, че договорът между двете страни няма да бъде подновен след края на 2022 г.

Решението за раздялата е взето след един изключително труден сезон за отбора. Солберг започна втория си сезон в високото ниво на рали спорта. Миналата година той записа четири участия в WRC с автомобил на Хюндай, подготвен от тима на 2C Competition. Тази година 21-годишният състезател дели третата кола на заводския екип на Хюндай Моторспорт с Дани Сордо. От началото на сезона най-доброто класиране на Солберг е четвърто място в рали Ипр.

Наскоро той завърши на пето място в рали Нова Зеландия. Това беше последното му състезание за годината. Окуражаващите му резултати дойдоха по време на сезон, в който той продължаваше да бъде в процес на обучение и в който беше позитивен и усърдно работещ член на отбора.

В стремежа си да постигне по-голяма последователност в представянето си, Hyundai Motorsport разкри намеренията си да излъчи по-опитни екипажи за сезон 2023. Отборът ще определи пълния си състав своевременно.

Солберг ще остане част от Хюндай до края на годината и ще се присъедини в подготовката за рали Япония, както и в избрани дейности. Отборът признава жизненоважната роля на Солберг като помощник през този сезон. Младият швед остава оптимист за бъдещето си дори в трудни моменти. Синът на легендарния рали пилот Петер Солберг винаги се стараеше да извлече най-доброто от себе си и автомобила във всяко събитие, в което участваше.

„През този сезон Оливър беше голяма придобивка за нашия отбор и показа, че е издръжлив и желае да се учи. Въпреки това видяхме ползите от това, че зад волана на автомобила ни трябва да бъде опитен и последователен екипаж. Това ще бъде нашият фокус за състава ни за 2023 г. Оливър ще остане с нас до края на годината, като ще се присъедини към подготовката за събитието в Япония, както и към други дейности. Пожелаваме му всичко най-добро в бъдеще. В световния рали шампионат никога не знаеш кога пътищата ти ще се пресекат отново. Приключваме този конкретен етап от взаимоотношенията си в добри отношения, Знаем, че Оливър ще намери правилната следваща стъпка в кариерата си“, каза шефът на Хюндай Жулиен Монсо.

„Очевидно съм разочарован от ситуацията. Трябва да уважавам решението на отбора и новия му план да продължи с три автомобила и само опитни пилоти в състава си. Беше много мило от тяхна страна, че бяха открити с мен по време на този процес. Знам, че не им е било лесно да направят този избор, тъй като планът се е променил. Оставам благодарен на Хюндай за тази първа възможност, която ми предложиха в WRC“, каза Солберг.

„Знаехме, че този сезон ще бъде период на обучение. Това несъмнено ще бъде ценен опит за мен в следващия етап от кариерата ми. Ще продължа да изпълнявам задълженията си към екипа до края на годината и благодаря на всички в Алценау и по време на ралитата за подкрепата. Ще приключим тази глава в добри отношения и винаги ще им желая доброто занапред“, добави пилотът на Хюндай.