Начало Рали Танак удържа победата в рали Ипр

Танак удържа победата в рали Ипр

371
0
От Танак, Хюндай
От Танак, снимка Хюндай

От Танак спечели рали Ипр, девети кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат (WRC). Tова бе трети успех за пилота на Хюндай през сегашната кампания. Световния шампион от 2019 г. финишира с аванс от 5 секунди пред Елфин Еванс от Тойота. Трети на повече от минута зад Танак завърши Есапека Лапи също с Тойота.

След първите места в Сардиния и Финландия, Танак затвърди доброто си представяне зад волана на Хюндай i20 N Rally1. Естонецът поведе през вчерашния ден след отпадането на неговия съотборник и местен любимец Тиери Нювил.

Времето и през трите дни на рали Ипр беше приятно и без валежи от дъжд. Благодарение на днешния си успех, Танак остана единственият съперник на Кале Рованпера за световната титла. Пилотът на Тойота катастрофира в петък, но се върна в надпреварата и спечели пауърстейджа.

Да спечелим тук е голяма изненада за нас. Както във Финландия, не очаквахме да останем на върха. Някак си успяхме да се справим, въпреки че не се чувствам прекалено комфортно. Чудесно е да видим, че има по-добри резултати“, сподели Танак след края на финалния специален етап.

Втори финишира Елфин Еванс. Британецът даде всичко от себе си и дори поведе в даден момент, преди да бъде наказан заради закъснение за регистрация на осмата отсечка. В крайна сметка той остана втори зад своя съперник от Хюндай и все още търси първата си победа в WRC на асфалт.


Трети остана Есапека Лапи. Финландецът се движеше на тази позиция след отпадането на Нювил и нямаше темпото, за да притесни Танак и Еванс. Все пак състезателят на Тойота имаше комфортен аванс пред Оливър Солберг.

Четвъртата позиция бе заета от Оливър Солберг. Пилотът на Хюндай подобри най-доброто си постижение в световния рали шампионат. Младият шведски състезател водеше битка с Адриен Фурмо, но след катастрофата на французина в предпоследната отсечка докара безопасно своя Хюндай i20 N Rally 1. Пети финишира Такамото Кацута (Тойота).

Уикендът на М-Спорт отново бе крайно разочароващ. Първо Гас Грийсмит излетя от пътя в петъук, след което Брийн вчера попадна в канавка. Всички надежди бяха стоварени върху плещите на Адриен Фурмо. Състезателят на М-Спорт Форд се движеше на пета позиция и притискаше Солберг, преди да загуби контрол над своя Форд Пума Rally 1 и да се озове в канавка.

Следващите позиции до топ 10 бяха заети от автомобили от WRC2. Стефан Лефебвр със Ситроен спечели рали Ипр в своя клас, следван от Андреас Микелсен (Шкода), Йоан Росел (Ситроен), Крис Инграм (Шкода) и Николай Грязин (Шкода). Бившият пилот от F1 Йос Верстапен финишира на 25-та позиция в общото подреждане.

Въпреки катастрофира в първия ден от рали Ипр в Белгия, Рованпера спечели пет точки благодарение на първото място в пауърстейджа. След него бяха Еванс, Нювил, Танак и Кацута.

Във временното класиране Рованпера се доближава до титлата. Пилотът на Тойота има актив от 203 точки. Втори е Танак със 131, следван от Еванс (116), Нювил (106) и Кацута (92).