Начало Лайфстайл Sony BRAVIA XR A90J – първият в света телевизор с когнитивна интелигентност

Sony BRAVIA XR A90J – първият в света телевизор с когнитивна интелигентност

6002
0
Sony BRAVIA XR A90J
Sony BRAVIA XR A90J

Очакваният с нетърпение първи в света телевизор с когнитивна интелигентност[i] вече е достъпен за предварителна поръчка в някои страни в Европа, скоро и в България, като доставките се очакват в края на април. A90J е флагшип OLED моделът от новата серия BRAVIA XR и използва изцяло нов метод на обработка, който надгражда над конвенционалния изкуствен интелект и е разработен да имитира начина, по който виждаме и чуваме.

Когато наблюдаваме обекти, ние подсъзнателно се фокусираме върху определени точки. Когнитивният процесор Cognitive Processor XR™,  задвижван от когнитивeн интелект, разделя екрана на множество зони и засича къде е фокусната точка в картината. Конвенционалният изкуствен интелект може само да засича и анализира елементи от картината като цвят, контраст и детайл поотделно. Новият Cognitive Processor XR може да извършва кръстосан анализ на серия от елементи едновременно, също като човешкия мозък. По този начин всички елементи се оптимизират едновременно за възможно най-добър краен резултат. Всичко в сцената е синхронизирано и реалистично – нещо, което конвенционалният изкуствен интелект не може да постигне.

Процесорът Cognitive Processor XR може също да анализира позицията на звука в картината, така че той да е в перфектен унисон със ставащото на екрана

Освен това, преобразува всеки звук в 3D съраунд такъв, за да осигури изключителен реализъм и истински завладяващ звуков пейзаж. Той разбира, изучава и анализира безпрецедентни количества данни. Интелигентно оптимизира всеки пиксел, кадър и сцена за най-реалистичната, жива картина и звук, постигани досега от Sony.

Телевизорите MASTER Series BRAVIA XRA90J 4K HDR OLED включват и ексклузивната услуга BRAVIA CORE. Тя е предварително инсталирана на всички нови модели BRAVIA XR. Потребителите могат да се насладят на селекция от най-новите Sony Pictures Entertainment премиум и класически заглавия, както и на най-голямата колекция IMAX Enhanced продукции. BRAVIA CORE са първите телевизори в бранша, които използват технологията Pure Stream™. Благодарение на това постигат Ultra HD Blu-Ray еквивалентно качество с почти нулеви загуби при стрийминг със скорост до 80 Mbps.

Цена и наличност

Телевизорите  MASTER Series BRAVIA XR A90J 4K HDR OLED с размери от 65” и 55” са вече налични за предварителна поръчка в избрани държави в Европа, скоро и в България, а моделът с размер от 83” се очаква по-късно през годината.

 

МоделОчаквана Цена
A90J 55”  5 399 лв.
A90J 65”  7 399 лв.
A90J 83”14 799 лв.

https://www.sony.bg/electronics/televizori/a90j-series

Функции на MASTER Series A90J (модели 83”, 65” и 55”) OLED TV:
  • Когнитивният процесор Cognitive Processor XR разбира начина, по който хората виждат и чуват, предоставяйки революционно изживяване и цялостно въвличане на зрителите в тяхното любимо съдържание.
  • XR OLED Contrast настройва яркостта за по-ярки пикове в светлите области и по-плътно черно в сенките. XR Triluminos Pro позволява възпроизвеждането на по-широка палитра от цветове – точно като тези, които виждаме в реалния свят.
  • Технологията XR 4K Upscaling доближава 2K сигнала близо до истинско 4K качество за невероятно реалистични и детайлни картини.
  • Технологията XR Motion Clarity прецизно контролира движещите се образи с цел минимизиране на размазването без изкривяване на картината и с по-малко загуби на яркостта при високоскоростни сцени.
  • BRAVIA CORE™[ii]: Резултат от сътрудничеството със Sony Pictures Entertainment (SPE), BRAVIA CORE™ е пресечната точка между света на забавленията и света на технологиите, като приложението е специално разработено да предостави на зрителя допълнителна добавена стойност и уникални преживявания, създадени от Sony. Тъй като приложението е предварително инсталирано на всички нови модели BRAVIA XR, потребителите могат да се насладят на специална селекция от най-новите премиум и класически заглавия[iii] на SPE, както и на най-голямата колекция с IMAX Enhanced съдържание. BRAVIA CORE е първото приложение в бранша, което използва технологията Pure Stream™, благодарение на която се постига еквивалентно на Ultra HD Blu-Ray качество почти без никакви загуби при стрийминг до 80 Mbps[iv]. Научете повече за това сътрудничество тук: https://www.sony.net/bravia-core
  • Бърз достъп до богато и разнообразно съдържание и услуги с Google TV[v].
  • Лесно свързване с голям брой устройства, включително чрез Apple® AirPlay® 2 и HomeKit™[vi].
Работи с Alexa и Google Assistant.
  • Режимът Netflix Calibrated Mode предлага Netflix съдържание със студийно качество, а IMAX® Enhanced™ предоставя ремастерирана за IMAX картина и впечатляващо аудио благодарение на DTS[vii].
  • Calman® Ready предлага усъвършенствани възможности за калибриране и възможност за фини настройки, които не са възможни през обичайните настройки на картината.
  • HDMI 2.1, включително 4K 120fps, променлива скорост на обновяване (VRR)[viii], автоматичен режим за ниска латенция (ALLM)[ix] и eARC.
  • Подобрената Acoustic Multi-Audio+ технология гарантира по-точно позициониране на звука и съраунд звук като в кино салона, благодарение на което картината и звукът са в съвършена хармония.
  • Поддръжка на Dolby Vision® HDR и Dolby Atmos® за  аудио изживяване, което ще трансформира преживяването благодарение на изключителното качество, ярки цветове на картината и невероятния позициониращ се звук[x].
Ambient Optimization оптимизира качеството на картината и звука спрямо околната среда.
  • Двупозиционната стойка[xi] предоставя възможност за различни позиции на стойката, включително широка позиция за елиминиране на разсейващите фактори и позиция за саундбар, която повдига телевизора и позволява ползването на саундбар система.
  • Минималистичният дизайн “One Slate с рамка без ръб превръща екрана в един елегантен стъклен панел, който задържа зрителя фокусиран върху картината.
  • Handsfree функцията за гласово търсене работи заедно с Google Assistant, за да осигури ново смарт изживяване за зрителите.

[i] Включва процесор, който извършва кръстосан анализ на множество елементи от картината в комбинация с фокусните точки, за да пресъздаде човешката зрителна перспектива. Към декември 2020 г. Sony е единствената марка, която изрично твърди, че използва такава когнитивна интелигентност за своите телевизионни процесори. Потвърдено от Strategy Analytics.

[ii] Предстои да се потвърди достъпност по държави.

[iii] Броят и изборът на заглавията са различни в зависимост от модела и подлежат на промени.

[iv] Покупната цена на телевизорa включва 24-месечен абонамент за услугата BRAVIA CORE ™. За повече подробности относно правилата и условията, приложими за BRAVIA CORE ™, посетете https://www.sony.net/bravia-core. BRAVIA CORE разполага с Pure Stream ™, който предлага стрийминг между 30Mbps/s – 80Mbps/s. За да получите достъп до Pure Stream ™ с 30Mbps/s, трябва да имате минимална скорост на интернет от 43Mbps/s. За достъп до най-висококачествения Pure Stream ™, наличен при скорост 80Mbps/s, трябва да разполагате с минимална скорост на интернет от 115Mbps/s. BRAVIA CORE не носи отговорност за мрежовите ограничения или наличната честотна лента. Възможно е да се прилагат ограничения и условия на доставчика на мрежови услуги. Наличните филми подлежат на промяна.

[v] Интегрираните услуги на Google TV са предмет на отделни условия и могат да се променят или да бъдат прекратени без предварително предизвестие.

[vi] Apple®, AirPlay® 2 и функциите HomeKit™ ще бъдат налични за модели на FY19 ZF9, AF9, ZG9, AG9, XG95, XG85 (85″, 75″, 65″ и 55″) / модели на FY20 ZH8, A9, A8, XH95, XH90 / модели на FY21 Z9J, A90J, A80J, X95J, X90J, X85J, X81J/X80J. За AirPlay 2 и функциите на HomeKit е необходимо iOS устройство, опериращо с iOS 12.3 или по-нова версия, или Mac устройство, опериращо с macOS 10.14.5. Apple, AirPlay, HomeKit, iPhone, iPad, Mac и macOS са търговски марки на Apple Inc., регистрирано в САЩ и други държави.

[vii] Необходим е абонамент за стрийминг услугата Netflix. Наличността на 4K Ultra HD е предмет на условията на вашия абонаментен план към Netflix, интернет услугата, която ползвате, характеристиките на устройството и наличието на съдържание. www.netflix.com/termsofuse

[viii] За VRR е необходимо обновяване на фърмуеъра.

[ix] За ALLM е необходимо обновяване на фърмуеъра.

[x] Потребителите могат да се насладят на филми и телевизионни шоу програми в Dolby Vision и Dolby Atmos от съвместими стрийминг услуги като Netflix през нативните стрийминг апликации на телевизора или през съвместим стрийминг медия плейър, свързан към телевизора през HDMI. Нужни са HDMI® кабели, които се продават отделно.

[xi] Модел 83” е с трипозиционна стойка.