Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спа остава част от календара на F1 до сезон 2025

Спа остава част от календара на F1 до сезон 2025

531
0
Спа, Гран при на Белгия 2023
Спа, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Спа остава част от календара на F1 до сезон 2025. Това стана ясно, след като ръководството на световния шампионат удължи с още една година споразумението с легендарното белгийско трасе.

Спа е най-дългата писта в календара на F1 и приема стартове още от създаването на шампионата през 1950 г. Тогава дължината на трасето е била повече от 14 км. С напредване на времето, пистата претърпява сериозна реконструкция в началото на 80-те години на миналия век. Последната промяна по пистата „Спа“ бе през 2006 г. Тогава се извършва сериозен ремонт в участъка около старт-финалната права в боксовете. Освен това прословутият завой „Автобусната спирка“ е заменен с бавен шикан.

До момента Спа е приела общо 56 старта от F1. Трасето продължава да бъде домакин на редица зрелищни надпревари през последните 10-15 години.

Бъдещето на Спа бе под сериозна въпросителна след края на сезон 2023. Причината за това бе свързана с все по-високата такса, искана от Либърти Медия. В крайна сметка промоутърите на Гран при на Белгия успяха да договорят удължаване на договора на събитието с още една година. По този начин Спа фигурира в календара на F1 за следващия сезон

През последните години Спа претърпя значително развитие на инфраструктурата си, включително увеличаване на капацитета с 10 000 места чрез добавянето на две нови трибуни. Освен повече трибуни, трасето предлага и по-разнообразни развлечения за феновете, включително и концерти на живо.

Тазгодишното издание на Гран при на Белгия бе посетено от 380 000 души през уикенда. Това е с 20 000 повече от предишното издание на събитието. Надпреварата в крайна сметка бе спечелена от Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул триумфира и в съботния спринт, който се проведе на мокро трасе.

„Спа е синоним на F1 тъй като беше една от пистите в първия ни сезон. Тя е много обичана както от феновете, така и от пилотите. Затова съм щастлив да удължим отношенията си с нея до 2025 г. „, заяви Стефано Доменикали.

„През последните няколко години промоутърът направи големи стъпки за подобряване на преживяването на феновете и инфраструктурата. Работата между всички заинтересовани страни продължава с ясен фокус върху осигуряването на безопасни и вълнуващи състезания. Бих искал да благодаря на организатора и на правителството на Валония за постоянната им подкрепа“, добави президентът и CEO на F1.

„С гордост и вълнение обявяваме, че Гран при от F1 проведе във Валония и през 2025 г. Благодарение на висококачествените си събития и легендарната си спортна инфраструктура нашият регион отново ще се издигне на върха на международната сцена“, каза Вили Борсус.

„Освен престижа, бих искал да подчертая и значителното икономическо въздействие, което това събитие оказва върху Валония и Белгия. Според проучване, проведено през 2021-ва, Гран при генерира положителни приходи в размер на 41.8 милиона евро за нашия регион. Това е след приспадане на публичното финансиране, което непрекъснато намалява. Тези цифри представляват солидна индикация за финансовото въздействие. Положителната перспектива означава, че можем да очакваме още по-добри резултати през тази година. По този начин Гран при олицетворява както емблематичен момент в моторния спорт, така и мощен двигател на икономическия растеж за нашия регион“, добави вицепрезидентът и икономически министър на регион Валония.