Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шарл Льоклер с драматичен полпозишън в Гран при на Монако

Шарл Льоклер с драматичен полпозишън в Гран при на Монако

6472
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер ще стартира от полпозишън в Гран при на Монако. Пилотът на Ферари записа най-бърза обиколка за 1:10.346 и се удари в мантинелите в последните секунди на Q3. До него на първа редица ще потегли Макс Верстапен, а трети остана Валтери Ботас.


Температурата на въздуха по време на квалификацията бе 18 градуса, а тази на пистата- 35. Влажността бе 71 %.

Още преди началото на квалификацията стана ясно, че Мик Шумахер няма да вземе участие, след като претърпя тежка катастрофа в третата свободна тренировка.

Първи на пистата в Q1 бяха пилотите на Алпин Фернандо Алонсо и Естебан Окон. Много скоро те бяха последвани от всички други с изключение на Мик Шумахер.

След първите опити на всички състезатели начело бе Карлос Сайнц с време от 1:11.341. След него бяха Верстапен, Ботас, Строл, Норис и Хамилтън. Шарл Льоклер се движеше на 18-та позиция. Кими Райконен допусна грешка при спиране и се озова в зоната за сигурност. В опасната зона се намираха Латифи, Ръсел, Мазепин и Фетел.

Условията по улиците на Монте Карло ставаха все по-добри и Валтери Ботас оглави класирането с време за 1:10.938. Финландецът бе следван от Льоклер и Верстапен. Всички състезатели записваха своите постижения с гуми софт.

В крайна сметка от Q1 отпаднаха Юки Цунода, Фернандо Алонсо, Николас Латифи и Никита Мазепин.

Още в началото на Q2 всички пилоти напуснаха бокса.


Първото най-добро време записа Кими Райконен, следван от своя съотборник Антонио Джовинаци. Няколко секунди по-късно Кими бе изместен от Ланс Строл и Себастиан Фетел. Германецът бе изпреварен от състезателите на Ред Бул и Ферари, като Сайнц бе начело пред съотборника си Льоклер. В червената зона за момента бяха Джовинаци, Строл, Окон, Райконен и Ръсел.

До края на втория сегмент Льоклер излезе начело, а участието си в квалификацията приключиха Естебан Окон, Даниел Рикиардо, Ланс Строл, Кими Райконен и Джордж Ръсел.

Отново в първите минути пилотите бяха на трасето, водени от Пиер Гасли. Макс Верстапен оглави класирането, следван от Валтери Ботас, Антонио Джовинаци и Пиер Гасли. Льоклер успя да измести нидерландеца, а Сайнц даде трето време.

Във финалните минути от днешната квалификация пилотите отново излязоха на пистата в опит да запишат по-добро постижения. Шарл Льоклер се удари в шикана пред басейна в последните секунди и предизвика червен флаг и спиране на сесията.


Въпреки това пилотът на Ферари спечели квалификацията пред родна публика, следван от Макс Верстапен. Трети и четвърти останаха Валтери Ботас и Карлос Сайнц. Следващите позиции заеха Ландо Норис, Пиер Гасли, Люис Хамилтън, Себастиан Фетел, Серхио Перес и Антонио Джовинаци.