Начало Moto News Потвърдиха промените в точковата система на Speedway GP за сезон 2020

Потвърдиха промените в точковата система на Speedway GP за сезон 2020

спийдуей, Speedway
снимка: Монстър

Организаторите на световния шампионат по спийдуей потвърдиха промени в точковата система за сезон 2020. Състезателите ще получават точки на база крайното класиране във всеки кръг, за разлика от досегашната система, при която всяка от серията важеше и за генералното класиране.

По новата система всеки пилот достигнал до полуфинал ще получи най-малко 9 точки, докато останалите ще получат 8 или по-малко.

Победителят ще заработи 20 точки за генералното класиране

Подгласникът ще добави 18 точки, третият 16, а последният във финала 14.

Новата точкова система ще осигури по-вълнуващи състезания и поощрява пилотите, които печелят състезания и достигат по-често до финалната гонка.

От двамата пилоти завършили на 3-то място в полуфиналите, този който е събрал повече точки в първите 20 серии ще бъде класиран на 5-то място и ще получи 12точки. Същата система ще се използва и при останалите на 4-то място в полуфиналите.

Пилотите неуспели да се класират за полуфиналите ще бъдат класирани според точките събрани в предварителните кръгове.

Само първите шест в крайното класиране за 2020 ще имат осигурено място за сезон 2021. Първите трима от GP Challenge, както и победителят от Европейския шампионат също ще получат право за пълен сезон. Организаторите ще увеличат перманентните уайлд кард пилоти от 4 на 5. За домакините на всеки кръг остава отново правото да избират по един пилот и две резерви.