Начало Moto News Speedway GP: Мачей Яновски победи във Вроцлав

Speedway GP: Мачей Яновски победи във Вроцлав

Снимка : Speedway GP
Снимка : Speedway GP

Местният любимец Мачей Яносвки не остави шансове на конкурентите си и записа първа победа за сезона. На второ място остана трикратният световен шампион Тай Уолфиндън. Бартош Змаржли завърши трети, а Фреди Линдгрен записа втори пореден финал във Вроцлав.

В съботната вечер на трасето ръмеше през по-голямата част от състезанието. Това промени съществено сцеплението на пистата. Докато в петъчния ден от белия коридор бяха записани 8 победи, в събота първата и единствена постигна Артьом Лагута в серия 19.

Световен шампионат по спийдуей – II кръг Вроцлав, Източник Владимир Кацаров

Състезаващият се с уайлд кард Глеб Чугунов отново се представи на ниво. Преди серия 20 младокът имаше четири втори места и се нуждаеше само от точка, за да си гарантира място в полуфиналите. Напрежението изгежда дойде в повече на Чугунов и още на излизането от първи завой вдигна предна гума и изгуби контрол. Моторът му подсече Емил Сейфудинов. За щастие не се стигна до сериозни контузии. Глеб получи дисквалификация и му остана да стиска палци Патрик Дудек да не спечели серията. В крайна сметка Сейфудинов помогна на своя сънародник като взе победата.

Линдбек отново разочарова

Мартин Васулик и Матей Жагар се добираха до едва четири трети места. Джейсън Дойл със своите 3 точки успя да изпревари единствено Антонио Линдбек. Роденият в Рио швед записа по една точка в петък и събота и твърдо окупира последното място във временното класиране. Освен тях от полуфиналите отпаднаха вторият и третият от миналия шампионат Леон Мадсен и Емил Сейфудинов. Патрик Дудек (8т.) и Микел Микелсен (7т.) подобриха представянето си от пръвия кръг, но това не бе достатъчно да карат в елиминациите.

Полуфинал 1 не предложи зрелище на феновете. Мачей Яновски поведе от най-вътрешния коридор още от старта и финишира без проблеми. Втори се нареди Фредерик Линдгрен, който се възползва от изненадващия избор на Ниелс-Кристиан Иверсен да кара в белия коридор. Датчанинът завърши трети и изпревари единствено Макс Фрик.

Във втория полуфинал победителят от петък Артьом Лагута избра неочаквано бялата каска. Руснакът тръгна добре по външната треактория, но беше затворен на излизането от първи завой и в крайна сметка остана зад Бартош Змаржли и Тай Уолфиндън. Последен финишира Глеб Чугунов.

Финалната серия не предложи драма на зрителите. Тай Уолфиндън вдигна предна гума в първи завой и блокира Бартош Змаржли и Фреди Линдгрен. Това позволи на Мачей Яновски да се откъсне и да запише първа победа за сезона.

Мачей поведе и се откъсна на 6 точки от преследвачите си във временното класиране в световния шампионат по спийдуей. Освен за титлата битката и за топ 6 се очертава да е много оспоравана. Само пърите шест от крайното класиране ще имат гарантирано участие през 2021. След седмица почивка световният шампионат по спийдуей ще посети Горжов.