Начало Автомобили Специален тест демонстрира предимствата на електромобилите

Специален тест демонстрира предимствата на електромобилите

43
0
лого

Собственици на електромобили показаха предимствата им за придвижването в градска среда на тестдрайв, организиран от Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС). Още едно забавно преживяване осигуриха уникалните велосипеди на изобретателя Дико Диков и електрическите велосипеди на проф. Георги Тончев и Драгомир Кузов, собственик на Drag.

Електромобилите могат да направят движението в града по-спокойно и по-малко агресивно, да пазят хората и природата и да възстановят хармонията между тях – каза председателят на БАЕПС Мартин Заимов.

Той припомни, че използването на електромобили намалява замърсяването на въздуха, шума, запрашаването, индустриалните миризми и пътните инциденти и повишава качеството на живот в града. Допълнително предимство в задъхания от коли град е безплатното паркиране на симпатичните коли.

Според Минчо Спасов от БАЕПС бъдещето на автомобилния транспорт е в използването на електрическата енергия, която е най-близо до слънчевата и която прави колите безшумни, незамърсяващи и икономични.

В много страни електромобилите вече са част от градския живот – в Холандия събират боклука с електрически камиони, в Париж предоставят електрически коли под наем за придвижване в града, международни компании като FedEx вече използват няколко 100% електрически камиони за разнасяне на пратките си, не малко държави подкрепят със субсидии купуването на електромобили. В България, въпреки че има стратегия за подкрепа на използването на електромобили, техният брой все още е незначителен. Засега държавата насърчава навлизането им чрез изграждането на инфраструктура, безплатно паркиране в платените зони в София и в Бургас, идеи за облекчение на таксите и данъците. Липсата на официална дефиниция що е то електромобил обаче създава куп бюрократични проблеми, включително при регистрацията им.

БАЕПС предстaви и концепцията си за пилотен проект за групова доставка на електромобили за градска логистика. Целта е в близките години в градовете на тръгнат 1000 нови електромобила, като обедини интереса на бъдещите собственици, вносителите, поддържащите инфраструктурата компании и лизингодателите.