Начало Moto News Спийдуей Гран при се завръща

Спийдуей Гран при се завръща

спийдуей
снимка: Монстър

Голямото чакане свърши. След лудия финал на сезон 2019 и първата титла на Бартош Змаржли остана само ден до първата надпревара от сезон 2020 във Вроцлав. За съжаление на феновете на Спийдуей Гран при календарът тази година включва само осем кръга, разпределени в четири състезателни уикенда (петък и събота). За първи път в историята на световния шампионат два кръга се провеждат в два последователни дни. Битката започва утре вечер в 20 часа на Олимпийския стадион във Вроцлав. В събота в същия час пилотите ще се наредят на старта за втората надревара.

С кого ще бъде късметът?

През миналия сезон бяха въведени квалификациите за време в петък. Организаторите на шампионата целяха както удължаване на преживяването на феновете с още един ден, така и елиминиране на случайността при определяне на стартовите позиции. Тази година поради ограниченията, наложени от COVID-19, са отменени петъчните квалификации. Пилотите ще разполагат с 30-минутна тренировъчна сесия в ден. Стартовите позиции ще се разпределят след жребий.

Нова точкова система

Форматът на състезанието се запазва – 16 пилоти и две резерви, 20 серии, всеки стартира по 5 пъти, след което първите 8 се разделят в два полуфинала. Първите двама от всеки полуфинал се класират за финалната гонка. Организаторите на шампионата промениха точковата система за сезон 2020. Досега всяка една точка от предварителните серии, полуфиналите и финала важеше за генералното класиране в световния шампионат. Сега точките ще се разпределят на база крайното класиране на пилотите. Първият ще получи 20 точки, вторият – 18, а третият – 16. Промените означават, че състезател може да достигне до полуфиналите с 6 или 7 точки и въпреки това да си тръгне като победител с 20 в края на вечерта.

Организаторите на шампионата гласуваха да се намали броят на пилотите, които получават автоматично мяясто за сезон 2021 от 8 на 6. Това ще направи битката за топ 6 много оспорвана.

След двойния уикенд във Вроцлав пилотите ще посетят Горжов (Полша) за два старта на 11 и 12 септември. Стадион Маркета в Прага ще приеме две надпревари на 18 и 19 септември. Финалът по традиция ще бъде в Торун (Полша) на най-модерното специализирано съоръжение за спийдуей на 2 и 3 октомври.