Начало Автомобили Спират производството на новата Lancia Stratos

Спират производството на новата Lancia Stratos

128
0
ferrari,Lancia,Stratos

Италианската компания Ferrari не разреши стартирането на серийното производство на съвременната версия на легендарния спортен модел Lancia Stratos. До настоящия момент желание да притежават такива автомобили са изявили над 40 клиенти от Европа, но сега изработката им е поставена под заплаха и изглежда че колата ще остане в един-единствен екземпляр.
Според официалното съобщение компанията Ferrari не разрешава на ателието Pininfarina и други доставчици, свързани с италианската марка, да се занимават с производство на съвременна версия на Lancia Stratos. Това решение е прието във връзка с това, че за серийното купе се планираше използването на шасито и агрегати на моделите Ferrari F360 или F430. Дизайнерското ателие от своя страна заяви, че вече ще се занимава с проект за нов Stratos само след писмено разрешение от Ferrari.
На сайта, посветен на възродената Lancia Stratos, се отбелязва, че вече се търсят други партньори за възможно използване на агрегати за колата и организиране на дребно-серийно производство.
Съвременният Stratos бе разработен от ателието Pininfarina по поръчка на германския бизнесмен Михаел Стошек, колекционер и пилот на класически състезателни автомобили. Колата използва платформата на Ferrari F430 Scuderia и се задвижва от 4,3-литров V8 с мощност 540 к.с. Автомобилът се ускорява от 0-100 км/ч за 3,3 сек, а до 200 км/ч – за 9,7 сек.
В разработката на уникалното спортно купе Стошек е инвестирал около 3 млн. евро, но при дребно-серийно производстнво цената му би спаднала до 400-450 хил. евро. От тях около 100 хиляди ще са за донора от Ferrari, а останалите за изпълнение на колата в съответствие с индивидуалните изисквания.