Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спират тестовете на новата система за сейфти кар до Монца

Спират тестовете на новата система за сейфти кар до Монца

90
0

Тестове на новата система за уведомяване на пилотите във Формула 1 за излизаща на трасето кола за сигурност не се провеждат този уикенд на Хунгароринг. Причините за това са две: промяна в софтуера и промяна в метода на известяване на състезателите.

Подобряването на програмата цели още по-изчистено и максимално коректно действие на системата, целяща да предпазва пилотите по време на състезание от неволни нарушения на правилата. По време на Гран при на Испания например Ник Хайдфелд (BMW Заубер) нямаше друг избор освен да влезе в бокса, когато това още не бе разрешено, тъй като в противен случай просто щеше да остане без гориво. В други случаи информацията (подавана от отбора към пилота) закъснява със секунди, но провинението при всички положения се наказва, дори да е допуснато неволно.

Поредното подобряване на софтуера цели именно изчистване на всички възможни проблеми. Досега тестове се провеждаха, като системата изписваше на дисплея на волана на колите съобщение за излизане на сейфти кара. Това е второто нещо, което ще се промени: вече ще се подава звуков сигнал, който предстои да бъде уточнен. Екипите се надяват той да се възприема по-добре от състезателите им и да се елиминира разсейващият ефект от съобщение върху дисплеите.

Тестовете на системата ще бъдат подновени на пистата Монца през септември.