Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спорът Тийм Лотус срещу Лотус Груп влиза днес в съда

Спорът Тийм Лотус срещу Лотус Груп влиза днес в съда

34
0
Тони Фернандес

Спорът за това кой има право да използва името Лотус и съответните му производни влиза днес в съда – значително по-рано от първоначалните предположения за разглеждане на случая някъде към юни. Двете страни се съгласиха нещата да минат по съкратена процедура, изключваща дълъг процес и протакане взимането на решение. Въпреки това, до какъвто и извод да стигне съдията по делото, то едва ли ще има незабавно влияние върху съдбата на двата тима.

Тийм Лотус е настоящото прераждане на Лотус Рейсинг, основани като 1Малайзия Рейсинг Тийм от Тони Фернандес. Милионерът получи правото да използва името Лотус от британския производител на спортни автомобили (собственост на Протон), но впоследствие бе обвинен в нарушаване на лиценза. Той обаче бе категоричен през цялото време, че противниците му нямат основание за подобни претенции.

Лотус Груп от своя страна се включиха в основаването на Лотус Рено Гран при. Отборът на френския концерн Рено във Формула 1 обаче бе купен от доскорошния акционер там Жерар Лопес и неговата инвестиционна компания Гении Капитал. Собствеността е 100% на люксембургската страна, но при обявяване създаването на новия тим бе наблегнато на факта, че „истинският Лотус на Колин Чапман се завръща “. Това предизвика доста остри реакции от различни страни, но в крайна сметка диспутът ще бъде решен в съда.

Днес Фернандес – след истинската си тирада в Туитър миналата седмица – отново пусна мнение, касаещо делото, в страницата си.

Случаят е опит на компанията (Лотус Груп – б.р.) да използва едностранното незаконно прекратяване на лицензионното споразумение с Лотус Рейсинг. Твърдят, че 1Малайзия не може да използва името Лотус. [Било] част от клаузите по прекратяването. Тоест [няма да има] никаква промяна за Тийм Лотус – написа малайзийският предприемач.