Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Бергер Верстапен е по-добър от Сена, Шумахер и Хамилтън

Според Бергер Верстапен е по-добър от Сена, Шумахер и Хамилтън

1541
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е по-добър от Аертон Сена, Михаел Шумахер и Люис Хамилтън, заяви Герхард Бергер. В интервю за Ауто Мотор унд Шпорт бившият пилот разясни, че предимството на нидерландеца идва от симулатора и факта, че Макс постоянно кара в състезания – дори извън пистата.

„През 80-те и 90-те години (на XX век) Формула 1 бе място, където се събираха страшно много различни хора. Беше уникално. Аз израснах в малко градче в Тирол и бях механик в един сервиз. Автомобилният спорт беше изключително далечна идея там. А накрая карах във Формула 1 за Ферари. Не бих могъл да очаквам повече.“

„Не ми беше хрумвало дори, че един ден ще седна в такава кола. Беше плашещо дори само да гледаш болидите. Дебютът ми във Формула 1 бе през 1984 г. Дори нямах ясна цел. Всичко се случваше от само себе си. Подобно нещо в наши дни не може да се случи“, разказа Бергер.

„Времената още бяха опасни. Аз оцелях в години, през които си отидоха [Щефан] Белоф, [Джо] Гартнър, [Манфред] Винкелхок, [Елио] де Анджелис, [Роланд] Ратценбергер, Сена. Аз някак си се отървах въпреки няколко много сериозни инциденти. По онова време дори да спечелех състезание, мислех само как да се върна по-бързо обратно на пистата. Кеке Розберг веднъж ми каза на подиума: „Наслаждавай се, защото възможностите са ограничени“. И беше прав. Това се отнася за всички с изключение на неколцина супер таланта като Сена, Шумахер, Хамилтън или Верстапен“, каза още Бергер.

Австриецът бе попитан след това дали Верстапен, който заедно с Ред Бул доминира през последните две години във Формула 1, кара на нивото на Сена и Шумахер.

„Аз съм малко пристрастен по отношение на пилотите, защото съм карал с и срещу Аертон Сена. Обикновено него поставям на първо място. Но по принцип винаги съществува въпросът как се прави подобна преценка? Тя по принцип е валидна единствено ако почива на факти и цифри. А там Михаел Шумахер е пръв. Сена бе забележителен с таланта и невероятните си способности в колата“, отговори Бергер.

„Сега обаче имаме Макс Верстапен. Съмнявам се, че старата ми класация още е вярна. Макс не допусна никаква грешка миналия сезон. Това се случваше със Сена от време на време. И Сена, и Шумахер имаха полза от това, че бяха започнали рано да карат картинг и не бяха правили нищо друго през живота си освен да се състезават. Същото важи за всички настоящи пилоти.“

„Но Верстапен кара виртуални състезания на симулатора в свободното си време. Понякога по три на ден. Той постоянно е зает единствено с това. Мисли къде може да се изпреварва и къде. Нито Сена, нито Шумахер или Хамилтън разполагаха с този инструментариум. Забележително е как Макс винаги е на точното място. На старта, в първия завой, в двубоите. Не мога да измисля нищо, което би могло да се свърши по-добре. Затова Макс Верстапен е може би най-добрият пилот, който съм виждал някога във Формула 1“, заключи Бергер.

Бергер отбеляза също така, че доминацията не е нещо необичайно за Формула 1 и винаги в някакъв момент приключва. Според него в Гран при нещата се получават по-различно, отколкото екипите очакват. Той се надява Ферари да се справи по-добре през сезон 2024 като същевременно не подценява Мерцедес и Макларън.