Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Джордан Хамилтън не може да надделее над Верстапен заради възрастта си,...

Според Джордан Хамилтън не може да надделее над Верстапен заради възрастта си, дори да е в същата кола

3620
0
Люис Хамилтън, Макс Верстапен
Люис Хамилтън и Макс Верстапен; снимка: Мерцедес

Въпросите кой е най-добрият пилот в даден момент във Формула 1 и кой е най-великият в историята на спорта често се появяват в публичното пространство. И въпреки многобройните обяснения, че е невъзможно да се сравняват състезатели от различни епохи, карали напълно различни автомобили, не престават да се обсъждат. Често се посочва, че единственият вариант да се прецени дали определен пилот е по-добър от друг е двамата да карат един и същи болид. Това на практика е невъзможно. Според Еди Джордан обаче Люис Хамилтън на настоящата си възраст – 38 години – няма да надделее над 25-годишния Макс Верстапен дори да кара същата кола като тази на нидерландеца. Бившият собственик и шеф на отбор във Формула 1 обсъди въпроса с бившия F1 пилот Дейвид Култард в подкаста им Formula for Success.

„Според мен всичко е приключило. Тоест не напълно – мисля, че Хамилтън ще спечели още победи, но за целта трябва определени неща да се напаснат. Аз съм много дълбоко впечатлен от работата му“, коментира ирландецът.

„Но Макс се намира в онзи момент, когато всичко е идеално за него – възраст, опит, вяра, знания, хората около него в тима. Той има подкрепата на много солидна и стабилна структура. И според мен в настоящия моменти и на годините, на които са двамата, Макс ще надделее ако са с една и съща кола“, допълни Джордан

Култард изрази същото мнение, добавяйки, че ако Верстапен и Хамилтън някак се окажеха в един тим, това вероятно щеше да доведе до сблъсъци.

„Аз все още мисля, че Люис притежава необходимото, (за да печели). Освен това смятам, че и двамата са изключителни пилоти. Не просто велики автомобилни състезателни – те са изключителни. Ако бяха в един и същи отбор, което никога няма да се случи, вероятно щеше да има сблъсъци. Нещо като [Ален] Прост – [Аертон] Сена“, посочи шотландецът.

„Но да, както и ти отбеляза, Макс е в страхотен период. Има предимство предвид всичко, което е постигнал, а е само на 25. Човек трупа „багаж“ през живота си вследствие на всичко случващо се с него, дори да е много успешен, нали? На младини не знаеш много неща и съответно те не те тревожат. С напредване на възрастта трупаш опит, можеш да взимаш по-добри решения. Но от всичко преживяно Люис има сериозен „багаж“, който трябва да мъкне със себе си и който окупира съзнанието му. Той ми изглежда доста зает извън пистата с всичките си странични занимания. Докато Макс, както знаем, извън трасето е съсредоточен горе-долу върху симулатора си и онлайн игрите с каране. Според мен е напълно погълнат от всичко, включващо каране“, каза още Култард.