Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Лауда Фелипе Маса е извадил късмет

Според Лауда Фелипе Маса е извадил късмет

102
0

Ники Лауда определи инцидента на Фелипе Маса в събота като неизбежен. Каската на бразилеца бе ударена от 800-грамова пружина при скорост от около 280 км/ч.

Австриецът бе на косъм от смъртта след ужасяващия си огнен инцидент през 1976-та в немската Гран при и оттогава насам, той постоянно предупреждава за опасностите, които крият моторните спортове.

„Това е едно събуждане за всички. Човешкият мозък е толкова глупав, че забравя колко опасен е всъщност този спорт.

От смъртта на Аертон Сена и Роланд Ратценбергер насам имахме не много повече от счупени пръсти. Този инцидент бе неизбежен. Този спорт е опасен. Ако караш тези коли с тези скорости това е опасно“, заяви Лауда.

Само преди седмица младият Хенри Съртийс, син на световния шампион от 1964-та – Джон Съртийс, загуби живота си в инцидент от състезание във Ф2, след като главата му бе ударена от гума, излетяла по-рано от друг автомобил. Още тогава Лауда каза, че работата по подобряване нивата на сигурност в спорта никога не трябва да намалява.

„Това е аларма за някого там горе. Това е аларма, която ни призовава да не си мислим, че този спорт е безопасен и че никой не може да пострада. Да те удари пружина, тежаща почти килограм при скорост от 280 км/ч е все едно да те удари един тон метал. Никой не прави шлем, способен да се справи с подобен инцидент, това просто е невъзможно.

Ако тя бе отишла малко по към центъра, той със сигурност нямаше да оцелее. Той извади късмет. Всички имахме късмет през последните 15 години, откакто Сена почина“, добави австриецът.