Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Лиуци Ф1 не е спорт за жени

Според Лиуци Ф1 не е спорт за жени

68
0

Витантонио Лиуци смята, че за една жена пилот ще бъде изключително трудно да се адаптира и да успее във Формула 1, както заради физическите, така и заради психологическите предизвикателства в спорта.

Изказването му бе провокирано от мислите на Бърни Еклестън отпреди няколко дни. Британецът заяви, че някой като Даника Патрик ще бъде перфектна реклама за Ф1, но според Лиуци, Патрик, която досега се е състезавала предимно на овали в САЩ, ще се изправи пред сериозни трудности, ако успее да се присъедини към кервана на Ф1.

„Мисля, че ще бъде доста трудно за момичетата. Мисля, че Даника ще допринесе, що се отнася до публичността, точно както и в Америка, но Ф1 има различна цел и е по-тежко предизвикателство както във физически, така и в психологически аспект. Да стигнеш върха във Ф1 не е толкова лесно, колкото хората очакват. Съмнявам се, че това би проработило, но Бърни има толкова много страхотни идеи за промотиране на спорта, а и той е шефът, така че никога не се знае!

Мисля, че вече видяхме доста подобни ходове във Ф1 през последните няколко години, така че това не би ме учудило“, заяви Лиуци.

Последната жена, появявала се като пилот във Ф1, бе Джовани Амати през 1992-ра година, но тя така и не успя да се класира за участие в Гран при.