Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Според Волф Антонели бил „изумителен“ преди катастрофата. Мерцедес: „Случилото се не променя...

Според Волф Антонели бил „изумителен“ преди катастрофата. Мерцедес: „Случилото се не променя нищо“

2742
0
Андреа Кими Антонели
Андреа Кими Антонели; снимка: Спас Генев

Иван Тенчев, Монца. Дебютът на Андреа Кими Антонели в официална сесия от Формула 1 приключи скоропостижно след едва пет обиколки (включително загряващите и за прибиране). Реално той не направи и два бързи тура, защото във втория такъв разби Мерцедес-а на Джордж Ръсел на Параболика в началото на първата петъчна тренировка на пистата Монца. След това обаче получи такава подкрепа от Тото Волф и отбора, каквато не е имал друг пилот в екипа от Бракли. Шефът на тима заяви, че Антонели бил блестящ преди катастрофата. В официалните акаунти на Мерцедес в социалните мрежи се появиха постове с текстове: „Всичко е наред, Кими. Ще си вземеш поука от днес“ и „Ще се справиш с това, Кими“.

„Най-важното е, че той е добре, защото катастрофата беше 45G. Неприятна ситуация, защото имаше цял час на разположение и щяхме да видим наистина добро представяне. Но винаги сме казвали, че той е новак, много е млад. Готови сме да инвестираме в бъдещето му. Подобни неща ще се случват. Ще се случват и догодина, но ще има и много положителни моменти. Мисля, че днес видяхме, че проблемът е по-скоро да го забавим, а не да се опитваме да го правим по-бърз! Това, което видяхме от него, за обиколка и половина бе изумително“, коментира Волф

„Кими се извини. Според мен така и трябва, когато върнат болида ти във вид на пръснато по земята Лего. Но той сподели също така, че е чувствал огромна увереност в колата, че автомобилът е било добър. Температурите бяха много високи, особено в задната част. Той вървеше със сериозна скорост и затова задницата избяга. Не, инцидентът няма да има никакъв ефект върху шансовете му (за F1). Мисля, че най-важното нещо е да се разчита на способностите. Объркана първа тренировка не е причина да взимаш решения срещу пилот“, продължи шефът на Мерцедес в F1.

„Той е силен състезател, който трябва да се възстанови от станалото и да се справи с напрежението. Уикендът очевидно не започна леко за него, ще трябва и да се състезава във Формула 2. Но такива неща стават на Монца. Италианец, за който Мерцедес създава подобен шум – това трябва да е тежко бреме. Но ако иска един ден да е шампион, Антонели трябва да се справи. Аз не се съмнявам, че може и ще го стори“, каза още Волф.

„Мисля, че обстоятелствата са виновни. В нашата индустрия разбираме перфектно кой е способен. Той прескочи Формула 3, но спечели кажи-речи всичко преди това. След това става ясно, че започваш да ставаш пилот на Мерцедес. Състезаваш се, караш в тренировка през F1 състезателен уикенд и същевременно си под лупа, защото всички се случва на Монца. Минало е доста време, откакто италианец е бил част от топ тим. Сигурен съм, че това е доста натоварващо за един 18-годишен младеж. Сега със сигурност се чувства ужасно, но това също е част от обучителния процес. Не искам аз да съм този, който ще посочи един прекрасен момент и ще го пита дали е видял този сектор или онова време за обиколка“, добави Волф.

Шефът на прес отдела на Мерцедес Брадли Лорд допълни, че Антонели бил на лимита и сега италианският тийнейджър се нуждаел от среда, където го подкрепят

„Правехме сравнение на подовете, за да преценим новостите, които имахме на Спа. Единственият съвет, който му дадохме, бе да излезе на пистата и да се наслади на карането. Станалото е неприятно, но Антонели бе на лимита и натискаше още от първата обиколка. Това е чудесно да се види. Всичко е част от процеса на учене. Сега трябва да му осигурим среда, в която е подкрепян. Случилото се не променя нищо“, заяви Лорд.