Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Спортът ни е сбъркан, твърди Клер Уилямс

Спортът ни е сбъркан, твърди Клер Уилямс

88
0

Формула 1 в момента е сбъркана като спорт в основата си. Това смята заместник-шефът на екипа на Уилямс – Клер Уилямс. Дъщерята на Франк Уилямс реално изпълнява шефските функции в тима, след като баща й вече не посещава състезанията.

Според нея при сегашните правила няма как частен екип като Уилямс да печели отново състезания, имайки предвид огромните ресурси на заводските тимове на Ферари и Мерцедес, както и на Ред Бул.

Затова в Уилямс приеха с радост идеята на Либърти Медия за поставяне на таван на бюджетите от 150 милиона долара на сезон, който е част от серията мерки, целящи спортът да стане по-евтин и атрактивен от 2021 г.

„Когато заех позицията на заместник-шеф на тима и започнах да работя, наистина смятах, че можем да печелим отново, каза Клер пред швейцарския Blick. – Но вече не вярвам в това. Спортът ни е сбъркан в основата си.

Освен водещите 3 отбора, никой друг няма да побеждава в бъдеще. Разликата във финансите спрямо Ферари, Мерцедес и Ред Бул е твърде голяма. Невъзможно е да бъдем на тяхното ниво и това е тъжно.”

Според Клер ако таванът на бюджетите наистина влезе в сила от 2021 г., тогава тимът на Уилямс може да оцелее. Що се отнася до представянето на тима този сезон, според нея отбори с по-малко пари от Уилямс, са свършили по-добра работа през зимата и затова са по-напред.