Начало Форум Коментари по време на спринтовата квалификация

Коментари по време на спринтовата квалификация

1961
0
Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Пирели

Спринтовата квалификация е нововъведение във Формула 1, с което се експериментира този уикенд преди Гран при на Великобритания. Тя е в рамките на 100 км или 17 обиколки на пистата Силвърстоун. Стартовата решетка бе определена в квалификация, проведена по обичайния начин, но в петък след само една тренировка. Тази сутрин има втора свободна сесия.

Резултатите от спринтовата квалификация ще определят подреждането на стартовата решетка за неделната Гран при.

Засега мненията за променения формат са, че чувството е по-скоро странно. Спечелилият квалификацията не взима полпозишън за състезанието. Първата позиция ще се присъди на спечелилия спринтовата квалификация.

Спортният директор на Формула 1 от Либърти Медия Рос Браун призна, че е нервен преди провеждането на експеримента. Той е готов да въведе промени ако при дискусиите впоследствие се посочат неща, които не са се получили.

Промяната във формата получи и поддръжка – от Емерсон Фитипалди например. Една от живите легенди на спорта заяви, че в съвременния свят спортът се гледа по различен начин. Затова според него Формула 1 трябва да се промени, за да се опита да привлече по-млади фенове.

Президентът на ФИА Жан Тод пък сподели, че не е фен на идеята. Той обаче допълни, че няма нищо против да се опита.