Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фитипалди: Модерният спорт се променя. F1 трябва да стори същото

Фитипалди: Модерният спорт се променя. F1 трябва да стори същото

895
0
Емерсон Фитипалди
Емерсон Фитипалди; снимка: Форд

Модерният спорт се променя, защото начинът на следене на събития в наши дни е съвсем различен, заяви Емерсон Фитипалди. Една от живите легенди на Гран при допълни, че Формула 1 трябва да стори същото, за да привлече по-млади фенове. Ето защо двукратният световен шампион е убеден, че спринтовата квалификация, чието първо издание ще е по-късно днес, е добро решение.

„Начинът на гледане на спортни събития се промени, Формула 1 трябва да стори същото. Спринтовата квалификация ще е интересна“, каза бразилецът пред уебсайт за залагания.

„Модерният спорт се изменя непрекъснато. Дисциплини с дългогодишна история не винаги успяват да задържат по-младите поколения, така че трябва да направят нещо. Нужно им е нещо ново за младите хора“, обясни Фитипалди

„На мен новият формат ми харесва. Свежо предизвикателство е. Ще внесе вълнение сред феновете, гледащи надпреварите.“

„Освен това спринтовата квалификация ще даде на отборите по-добър шанс за силни резултати, нови възможности. Това заедно с ограничението на бюджетите и новите технически правила би трябвало да позволи на по-малките и средни екипи да са по-конкурентоспособни. Върви се в правилната посока и Формула 1 ще стане по-вълнуваща.“

Фамилията Фитипалди се върна във Формула 1 преди известно време с Пиетро – внука на Емерсон, който е резервен пилот в тима на Хаас. 74-годишният бразилец каза, че се гордее изключително много с него.

„Той е прекрасен пилот. Спечели всеки шампионат, в който участва. Във Формула 1 е безкрайно трудно да намериш място поради редица причини, но той се справи чудесно“, допълни Фитипалди.

Братът на Пиетро Енцо също е автомобилен състезател. Двамата са синове на дъщерята на Емерсон Хулиана. Емерсон младши – 14-годишният син на двукратния световен шампион от третия му брак – пък е част от академията на Заубер за млади таланти.