Начало Автомобили Spyker банкрутира

Spyker банкрутира

58
0

Холандският производител на автомобили Spyker NV обяви банккрут, като основателят и главен изпълнителен директор на компанията Виктор Мюлер се зарече да я възроди.

Областен съд в Холандия сложи край на наложен в началото на декември временен мораториум върху плащанията на производителя. Spyker и дъщерните фирми Spyker Automobielen и Spyker Events & Branding бяха обявени в търговска несъстоятелност. Съдът взе това решение, след като планирани допълнителни инвестиции не постъпиха навреме в компанията.

Компанията Spyker е основана през 2000 г., възраждайки холандска автомобилна марка със същото име. Тя дори опита да участва във Формула 1, взимайки тима Midland (формиран след купуването на Jordan). Spyker изкара един сезон – 2007 г. – в Гран при и след това екипът бе продаден и преименуван на Форс Индия.

– Никоя от амбициите, които имахме при основаването на Spyker преди 15 години, не е изчезнала заради така развилите се събития. През 2000 г. решихме да създадем бизнес за суперспортни автомобили и го постигнахме. През годините се заехме с някои предизвикателни задачи, оставили отпечатък върху компанията и допринесли за падението й. Бих искал обаче да дам да се разбере максимално ясно, че що се отнася до мен, то ще цитирам Уинстън Чърчил, че „това не е краят. Това дори не е началото на края.” Неуморно ще се боря да възродя Spyker възможно най-скоро и стига да постигнем успех, ще преследваме целта си да се слеем с производител от електрическата и авиационна индустрия, за да създадем революционни Spyker-и. Искам да изразя и благодарността си към нашите клиенти, дилъри, доставчици и разбира се, служителите и борда ни. Тяхната лоялност и подкрепа бяха жизненоважни за създаването на марката през последното десетилетие и половина. Те могат да разчитат, че ще продължим да живеем според мотото на компанията: „Nulla Tenaci Invia est Via” (от латински – няма непреодолими пътища за упоритите) – заяви Виктор Мюлер.