Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Среща на Хорнер с Бин Сулайем бе отложена за втори път

Среща на Хорнер с Бин Сулайем бе отложена за втори път

878
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул, Мохамед бин Сулайем
Кристиан Хорнер и президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Среща на Кристиан Хорнер и Мохамед бин Сулайем бе отложена днес за втори път. От вчера в Остин, където този уикенд ще се проведе Гран при на САЩ, се говори, че шефът на Ред Бул и президентът на ФИА имат уговорено виждане. Хорнер спря да дава каквито и да е изявления относно евентуалното нарушение, допуснато от отбора му в бюджета за сезон 2021. Отборът от Милтън Кийнс настоява, че не е надвишил ограничението.

Според информация на известния журналист Дитер Ренкен и уебсайта racingnews365.com сметките на Ред Бул всъщност не излизат с 5,8 млн. долара, от които преразходът над бюджетния лимит е $1,8 млн. Според публикацията Хорнер е разбрал за извода на ФИА от прегледа на финансовите документи около час след финала на Гран при на Япония. Получил телефонно обаждане лично от генералния секретар на федерацията Шейла-Ан Рао. Официалното съобщение бе направено на следващия ден. От вчера се твърди, че от ФИА са направили предложение на Ред Бул – какво да е наказанието, ако отборът приеме и признае, че е в нарушение.

Любопитно е обаче откъде идва преразходът. Според последната информация от Ред Бул са били с $4 млн. под границата при подаването на документите през март. Как тогава според ФИА отборът е в преразход?

Едното спорно перо са вътрешни плащания на отбора, свързани със служител в т.нар. „gardening leave“ и болнични. То възлиза на $800 000. За болничните все така не е ясно за какво точно става дума. По принцип те не влизат в бюджетния лимит. Служителят обаче не е Ейдриан Нюи, както се смяташе, а Дан Фелоус. Той прие оферта на Астън Мартин, където понастоящем е технически директор. Новината за привличането му бе съобщена през юни 2021 г. и нещо в неговото възнаграждение явно е спорно. Фелоус бе шеф на аеродинамичния отдел на Ред Бул.

Прословутият вече кетъринг е едно от най-големите спорни пера – на стойност $1,2 млн. Според запознати храната в централата влиза в бюджетния лимит. При това без значение дали е дотирана от отбора или дори безплатна. От Ред Бул твърдяха, че предоставят безплатен обяд на близо 1000 служители в Милтън Кийнс. Според ФИА това представлява част от възнаграждение и се смята към лимита. Храната на писта обаче не се брои към ограничението. По време на състезателен уикенд в отборите се хранят не само техни членове, а и гости, VIP-ове, спонсори. Това се възприема като маркетинг, а разходите за маркетинг са извън лимита.

Следващият проблемен въпрос касае резервни части. От ФИА променили правило през юни тази година така, че да включат в бюджетния лимит определени резервни части за колите от 2021 г.

В Ред Бул имали такива компоненти, които използвали за шоу автомобили. От федерацията са решили, че тези части влизат в бюджета.

Голямо перо е също така ситуация с програма за насърчаване работата на извършващи разработки и изследвания във Великобритания компании. При нея фирми могат да кандидатстват за намаляване на данъците си или за определени суми. Така британското правителство насърчава компаниите да създават работни места в страната. Сложните процедури на местните данъчни обаче са довели дотам, че в Ред Бул като че ли са се оказали с повече пари от очакваното.

Междувременно Кристиан Хорнер бе забелязан да отива към Формула Уан Мениджмънт. Това обаче е предварително обявено събиране на шефовете на отбори, свързано с филма на Брад Пит за Формула 1, а не с бюджетния лимит.