Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Статистиката преди Гран при на Турция

Статистиката преди Гран при на Турция

48
0
Гран при на Турция

На отборите от Формула 1 понякога им е трудно да повярват, че за седма поредна година им предстои състезание в Турция – почти никой в падока не подозираше преди около десетилетие, че в Истанбул ще се провежда надпревара от календара. Днес обаче трасето там е едно от най-харесваните в Гран при, макар бъдещето на състезанието да е несигурно.

Гран при на Турция се приема и за началото на европейската част от сезона, макар че всъщност пистата въобще не се намира на Стария континент, а от другата страна на Босфора.

 

5,338 км, 58 обиколки (общо 309,306 км), посока на управление – обратна на часовниковата стрелка, максимална скорост – 313 км/ч, минимална скорост – 85 км/ч, средна скорост – 232 км/ч, средна скорост при взимане на завоите – 128 км/ч.

46 пъти се сменят предавките в рамките на една обиколка.

Най-дългата права е 1368 метра.

Разходът на гориво възлиза на 2,7 кг за обиколка, губят се по 0,3 сек за всеки 10 кг допълнителен бензин.

Трасето се намира на 100 метра надморска височина, 38% влажност.

17 секунди е загубата на време при спиране в бокса, дължината на питлейна е 384 метра.

Двигателите работят на пълна мощност в 65% от обиколката, натоварването не е много високо. Най-дълго на пълна газ се върви около 16 секунди (между 10-и и 12-и завой, където е зоната за използване на подвижното задно крило).

Изисква се средно до високо ниво на аеропритискане; спирачките не са натоварени прекалено много.

Приоритет при настройването на автомобилите е стабилността при висока скорост. Спирачките са средно натоварени на Истанбул парк.

Фелипе Маса е най-успешният пилот в Гран при на Турция – там е спечелил три полпозишъна и три победи. Най-бързата обиколка в състезанието от миналия сезон пък бе на Виталий Петров.

Най-много спирания в бокса досега са били регистрирани в първото състезание в Турция – през 2005 г. Тогава питовете са били общо 48 (средно 2,4 на пилот).