Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Стела: Много съм впечатлен от работата си с Норис и Пиастри

Стела: Много съм впечатлен от работата си с Норис и Пиастри

1174
0
Ландо Норис и Оскар Пиастри
Ландо Норис и Оскар Пиастри, снимка Макларън

Андреа Стела коментира работата си с Ландо Норис и Оскар Пиастри. Италианският инженер е останал много впечатлен от двамата млади състезатели и призна, че те продължават да узряват с напредване на времето.

Стела има повече от 20-годишен стаж във Формула 1. Италианецът е работил във Ферари от 2000 до 2014 г. После той се присъединява към Макларън, където в момента е ръководител на отбора от F1.

През годините Стела е работил със световни шампиони като Михаел Шумахер, Кими Райконен и Фернандо Алонсо. Сега той се опитва да върне Макларън на върха и да помогне на Ландо Норис и Оскар Пиастри да печелят състезания и подиуми

Стела призна, че е доста впечатлен от работата си с настоящите пилоти на Макларън. Той призна, че те разполагат с много суров талант и скорост. Италианецът също така изрази впечатлението си от това колко самокритични са двамата и как се учат от грешките си. Той обаче не пожела да сравнява Норис и Пиастри с пилотите от минали епохи.

„Знаете, че не трябва да се позовавате твърде често на пилоти от миналото. Често пъти пилотите говорят за себе си“, каза сподели Стела в интервю за racingnews365.

„Много съм впечатлен от работата си с Норис и Пиастри. Не мога да повярвам колко са отворени към информация, която могат да използват за собственото си развитие. Понякога този принос идва от самите тях, тъй като са били изложени на такъв вид сътрудничество. Те се нуждаят от прост принос, независимо дали източникът идва от този опит или не.“

„Те са не само талантливи момчета – впечатляващо е и колко са умни. Двамата притежават интелектуални, аналитични характеристики. Това и една от причините да са пилоти от F1“, добави шефът на Макларън.

Стела подчерта, че успехът на един пилот във F1 не се изчерпва с това да имаш чиста скорост зад волана.

„На това ниво не ти трябва само талант, а и доста добра мозъчна сила“, каза Стела. „Те са много добре оборудвани. Пример за това е как се справят с разочарованията.“

„За един шампион [е важно] да знае, че разочарованието е част от пътуването. Важно е обработваш това, как извличаш добрите неща от разочарованието, за да се развиваш.“

„Но по някакъв начин е важно да си наясно, че няма да отхвърлиш разочарованието. Трябва да се научиш да живееш с него, защото да си шампион винаги е малко като проклятие. Категорично не е благословия.“

Успехът в F1 е добре познат за Стела. Италианецът беше част от златния период на Ферари в периода 2000-2004 г. Тогава той работеше както с велики пилоти, така и с невероятни хора вътре в тима като Жан Тод, Рос Браун и др.

„[Работих с] Жан Тод, Рос Бран, Михаел Шумахер и Лука ди Монтедземоло. От всички има две или три характеристики, които се опитах да науча. Със сигурност това са някои от имената, но може да има и много други“, обясни Стела.

„Имах късмета да работя и с Фернандо Алонсо. Не са много шампионите, които могат да се задържат толкова дълго на нивото, на което е той. Това не идва като подарък от небето. То идва благодарение на някои характеристики във връзка със стремежа към постоянно развитие, както и на мотивацията и решителността.“

„Това не е решителност от рода на „аз го искам“. Това е решителност, която се изразява в „какво да направя днес, за да бъда по-добър утре? Това е вид стратегия, която трябва да разгръщате по някакъв начин. Трябва да виждате как можете да ставате все по-добри и по-добри след всеки изминал ден“, заключи Андреа Стела.

До момента Стела се справя много добре начело на Макларън. Именно под негово ръководство отборът направи огромна крачка напред и се намира в челото на колоната. Миналия месец Макларън записа първи успех от сезон 2021 благодарение на Ландо Норис. Неговият съотборник Оскар Пиастри пък финишира втори в Монако и е много близо до мечтаната първа победа в F1.