Начало Избрани Стела: Пиастри ще стане един от най-великите пилоти в F1

Стела: Пиастри ще стане един от най-великите пилоти в F1

1241
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Андро Дюлгерян

Андреа Стела сподели впечатление си от Оскар Пиастри. Шефът на Макларън настоя, че младият австралиец ще стане един от най-великите пилоти в F1 ако се съди по това, което той е постигнал досега в кариерата си.

Пиастри бе част от академията на Алпин. 21-годишният състезател се представи много впечатляващо след като спечели титлата в F3 през 2020-та, след което стана шампион в F2 година по-късно. Това кара мнозина анализатори да смятат, че той ще бъде една от най-големите звезди във Формула 1 след няколко години

Австралиецът привлече вниманието към себе си през втората половина на 2022 г. Тогава той успя да се изплъзне от ръцете на Алпин и премина в Макларън. Френският отбор опита да оспори договора му с британския екип, но без успех. Следователно Пиастри премина в Макларън в края на миналата година и започна подготовка си.

Пиастри записа в първия си старт в F1 в началото на месеца. За нещастие пилотът на Макларън получи повреда в електрониката на своя болид и отпадна още в първата половина на Гран при на Бахрейн.

Въпреки отпадането му на Сахир, Стела заяви, че австралиецът го чака светло бъдеще в спорта. Италианецът твърди това въз основа на представянето му по време на тестовете и досегашното му взаимодействие с отбора на Макларън.

„Оскар е новак във Формула 1, но е доказан победител в младежките категории. Досега той се справя много добре. Да ви кажа честно сме много доволни от него“, сподели Стела.

„Пиастри ще стане един от най-великите пилоти в F1. Равнището на таланта му и напредъкът, който наблюдаваме ден след ден по време на тестовете, са много окуражаващи. Те потвърждават, че пред него има много светло бъдеще в този спорт“, каза още шефът на Макларън.

Стела посочи кои са силните страни на младия австралиец. Италианският инженер изтъка способността на Пиастри да коригира бързо грешки, които е допуснал докато се е движил по пистата

„Това, което най-много ни впечатлява, е, че той знае на какво е способен когато кара на пистата.“

„Той може да се върне и да направи коментари от рода на: „Смятам, че спрях малко по-рано в първи завой и не натиснах достатъчно рано газта в четвърти“. След това поглеждаме данните, които се оказват точно такива“, обясни Стела.

„След това той излиза за втория пробег и се възползва от тези възможности. За мен това е определение за талант [и] ние виждаме много от него. Както вече казах, доволни сме и от подобрението на Пиастри, което наблюдаваме с всеки изминал ден.“

Накрая шефът на Макларън заяви, че Пиастри трябва да следва своя път и да продължи да се развива състезание по състезание.

„F1 е много, много конкурентен шампионат. Затова той просто трябва да премине през собствения си път. Сигурен съм, че в крайна сметка Оскар има потенциал да стане един от най-силните състезатели на стартовата решетка“, добави Андреа Стела.