Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер очаква Хюлкенберг да бъде във форма за новия сезон в F1

Щайнер очаква Хюлкенберг да бъде във форма за новия сезон в F1

611
0
Нико Хюлкенберг Хаас
Нико Хюлкенберг , снимка Хаас

Гюнтер Щайнер очаква Хюлкенберг да бъде във форма за новия сезон в F1. Шефът на Хаас е убеден, че опитният германец ще натиска много здраво още от първия старт за 2023 г. в Бахрейн.

Хюлкенберг се завърна на стартовата решетка в F1 след тригодишно отсъствие. 35-годишният състезател бе освободен от екипа на Рено в края на 2019 г. за сметка на Естебан Окон. Оттогава германецът се включи в общо старта за Рейсинг Пойнт/Астън Мартин. Бившият шампион в GP2 направи добро впечатление по време на изявите през сезоните 2020 и 2022.

Макар да бе свикнал с мисълта, че повече няма да бъде титулярен пилот от F1, Хюлкенберг призна, че през лятото отново е пожелал да се върне в световния шампион. Това го е подтикнало да започне преговори с Хаас. Американският отбор реши да се раздели с Мик Шумахер, въпреки връзките на германеца с Ферари. Така се отвори място за Хюлкенберг, който не се поколеба и веднага подписа с екипа от Канаполис. Хюлкенберг участва в тестовете след Гран при на Абу Даби и измина първи километри с болид на Хаас.

Щайнер призна, че очаква Хюлкенберг да бъде в оптимална форма в началото на следващата кампания. Шефът на Хаас дори се надява той да се бори с новия си съотборник Кевин Магнусен.

„Той се справи много добре когато заместваше някои пилоти преди време. Всички видяхте, че той е способен да се бори за добри резултати“, сподели Щайнер.

„Затова ние си зададохме следния въпрос: „Дали той ще е толкова бърз след като се върне, макар да е бил толкова време извън състезанията?“ Но ако погледнете резултатите, които постигна, когато се включи в последната минута, ще видите, че Нико беше доста добър“, обясни шефът на Хаас.

Хюлкенберг се запозна с тазгодишния болид на Хаас по време на следсезонните тестове на пистата Яс Марина. Сега германецът ще има на разположение малко повече от два месеца, за да влезе в оптимална форма.

„Ще преминем по този мост догодина. Вярвам, че Нико е доста здрав. Предстоят ни и предсезонни тестове в Бахрейн. Смятам, че дотогава той ще бъде напълно готов.“

„Знам много добре, че новите автомобили от F1 са доста трудни и физически. Затова ще му отнеме известно време да свикне, защото единственият начин да тренираш най-добре мускулите си е като караш автомобилите.“

Хюлкенберг има огромен опит зад гърба си. 35-годишният състезател има 181 старта в F1 в периода 2010-2022. През това време той караше за екипите на Уилямс, Форс Индия, Заубер, Рено, Рейсинг Пойнт и Астън Мартин. Най-добрите му класирания са няколко четвърти места. Хюлкенберг държи рекорда за най-много стартове в F1 без записан подиум.

Междувременно Щайнер разкри защо вече ще разчита на състезатели с повече опит и няма да привлича новобранци.

„Очевидно е, че Мик не може да ни даде богатия опит, с който разполага Хюлкенберг.“

„Натрупването на повече опит отнема доста време. Разбира се, това е нещо, за което не можем да обвиняваме Мик. Но в момента не разполагаме точно с това време. Трябва да се утвърдим в средата на полето, а за това ни трябват пилоти като Нико и Кевин Магнусен. “

Щайнер също не „обвинява“ Шумахер за ситуацията в отбора на Хаас.

„Като отбор започнахме добре във Формула 1, след това изпаднахме в застой, а след това всъщност се върнахме назад. Честно казано това не беше по вина на Шумахер“, каза Щайнер.

„Вече не сме този отбор на Хаас, какъвто бяхме в началото на 2021 г. Знаехме, че този сезон ще бъде много труден, защото съсредоточихме ресурсите си върху разработването на новия автомобил за 2022 г. Едва през тази година отново постигнахме напредък, но от друга гледна точка сезонът ни беше изпълнен с възходи и падения. Заради това сега ни трябват пилоти, които предлагат възможно най-голям шанс за постоянно печелене на точки“, допълни Гюнтер Щайнер.

Шефът на Хаас коментира и решението на Макларън да подпише с Оскар Пиастри. Младият австралиец пристигна в Уокинг на мястото на опитния си сънародник Даниел Рикиардо.

„Младите пилоти винаги са изложени на определен риск. Вече знаем, че Джордж Ръсел, Шарл Льоклер и Ландо Норис са изключителни състезатели. Но на тях им трябваше известно време, докато разгърнат своя потенциал.“

„Всички смятат Пиастри за страхотен талант, но честно казано, дори в Макларън не знаят дали всичко ще бъде така, както се очаква.“